Tarta z botwinką, dymką i serem pleśniowym

Chodził za mną tego typu smak od dawna. I wreszcie udało mi się znaleźć czas na upieczenie tej tarty. Botwinka, dymka i czosnek to wiosenne, ale dość sycące połączenie. Słony ser pleśniowy dodaje ciekawego posmaku. A całość zalana delikatną bazą śmietanowo-jajeczną…

Tarta z botwinką, dymką i serem pleśniowym

Tarta z botwinką, dymką i serem pleśniowym

[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza:

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz

Farsz:

  • pęczek botwinki
  • pół pęczka dymki (lub cały, jeśli lubisz)
  • ząbek czosnku
  • 30 g sera pleśniowego typu lazur lub rokpol

[:Listonic]

Ciasto i bazę wykonaj wg przepisu. Botwinkę umyj, oczyść, odkrój buraczki i pokrój je w plasterki. Liście pokrój w grube paski. Ja łodygi pokroiłam na półcentymetrowe kawałki i użyłam do innej tarty, o której wkrótce napiszę. Jeśli chcesz dodaj również łodygi do tej tarty. Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż plasterki buraczków, pokrojony w plasterki czosnek, pokruszony ser pleśniowy, pokrojone liście botwinki i pokrojoną dymkę. Wszystko zalej bazą. Piecz w 180°C przez około 20 minut lub do czasu, gdy wierzch bazy będzie podpieczony, ale nadal sprężysty.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

21 komentarzy

    1. Zauberi, bardzo mnie to cieszy, że wygląda apetycznie. Ja po prostu wiem, że była pyszna. Fajnie, że widać to na fotce 🙂

  1. Uwielbiam tarty! Nie za bardzo znam się z botwinką i szukałam jakiegoś fajnego pomysłu, żeby się z nią zapoznać. Ten będzie idealny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.