Ciasteczka czekoladowo-kawowo-pomarańczowe

Oto cudowne połączenie smaków! W pierwszym odruchu, po przeczytaniu przepisu, pomyślałam, że to może być „za dużo szczęścia na raz” 😉 Wszystkie te smaki lubię, większość z ich połączeń również, ale wszystkie razem w jednym ciastku? Tak, okazało się, że jest to świetny pomysł. Czekolada, kawa, pomarańcza i cynamon – połączone spisują się świetnie. Przynajmniej w podanych tu proporcjach 🙂 Przy okazji po raz pierwszy przekonałam się do klasycznego połączenia czekolady z pomarańczą. Do tej pory wszelkie moje degustacje w tym temacie kończyły się niepowodzeniem. Teraz to się zmieniło!

Za inspirację dziękuję Zemfiroczce, u której wypatrzyłam ten przepis, oraz Bei, która zainspirowała Oczko do tego wypieku 🙂

Wpis bierze udział w akcji Czekoladowy Weekend.

Ciastka czekoladowo-kawowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-kawowo-pomarańczowe

  • 210 g mąki
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 łyżki kawy zmielonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 170 g miękkiego masła
  • 160 g cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze wypieki)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii – ja dałam sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • ew. cukier do obtoczenia (najlepiej brązowy)

[:Listonic]

Wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sól i cynamon. Masło utrzyj z cukrem do białości, a następnie dodaj jajko, ekstrakt waniliowy (lub sok z pomarańczy), skórkę z pomarańczy. Dalej miksuj, dodając partiami mąkę. Zagnieć ciasto, przełóż na papier do wypieków i uformuj wałek grubości 5 cm. Włóż do lodówki na minimum godzinę (ja położyłam na balkonie na krócej, bo czasu nie miałam – ciasto wyszło trochę zbyt miękkie do krojenia).

Wyjmij z lodówki, zdejmij papier i odczekaj kilka minut, żeby ciasto odrobinę zmiękło. Obtocz wałek ciasta w cukrze, jeśli chcesz. Pokrój na plastry grubości 5-6 mm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piecz 9-10 minut w 180ºC. Wyjmowane ciasteczka powinny być upieczone, ale miękkie. Po ostygnięciu lekko stwardnieją. Wystudź na kratce i przechowuj w zamkniętej puszce.

Ciastka czekoladowo-kawowo-pomarańczowe

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

19 komentarzy

    1. Aniu 🙂
      Siadam koło Ciebie w tym samym kątku z drugą taką miseczką. Bo na zdjęciu nie zmieściły się wszystkie ciasteczka 🙂

  1. O tak, tak! Pyszne one były 🙂

    A czekolada z pomarańczą to połączenie dla mnie idealne. A jak się jeszcze doda chili…. 🙂

    Mniam!

    1. Oczko, no i będę musiała upiec następne, żeby spróbować z chili 😉 Z przyjemnością.

  2. Śliczne ciasteczka! A to połaczenie smaków bardzo mi się podoba – musi nieziemsko pyszne być 🙂 Dziękuję za udział w czekoladowaniu 🙂 pozdrawiam serdecznie!

    1. Atinko, połączenie smaków rzeczywiście cudowne. Oczko to dobrze wykombinowało. A ja dziękuję, że podjęłaś się prowadzenia tej akcji i kolejny raz mogliśmy się wszyscy czekoladowo pobawić 🙂

  3. Ciesze sie Olu, ze ciasteczka smakowaly! I dziekuje za udzial we wspolnym 'czekoladowaniu’ 😉

    Pozdrawiam serdecznie!

  4. Szukałam dziś przespisu na babeczki i bardzo spodobał mi się przepis. przy okazji szukałam innych dobrych ciasteczek i trafiłam na ciasteczka czekoladowo-kawowo-pomarańczowe. Wlaśnie skończyłam je piec i studzić i musze przyznac rewelacja. Będzie to mój ulubiony przepis na szybkie i smaczne ciasteczka. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.