Aromatyczne pure z marchwi (+film)

Cudowny dodatek do mięsa! Słodycz marchwi, aksamitność pure, ostrość chili i czosnku, aromat natki pietruszki i imbiru – to wszystko tu znajdziesz 🙂 A do tego piękny, zachęcający kolor.

Podałam taką marchewkę z medalionami ze schabu w sosie camembert.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiej relacji (poniżej) z przygotowywania pure z marchewki w naszym domu.

Przepis znalazłam u Myszy Klapsiary. Zrobiłam z połowy porcji.


Aromatyczne pure z marchwi

  • 6 dużych marchwi
  • łyżka oliwy
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g  jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

[Listonic]

Marchewki obierz, pokrój na kawałki, ugotuj do miękkości i zmiksuj z częścią wody z gotowania (na wszelki wypadek zachowaj resztę wody i po zmiksowaniu oceń czy trzeba ją dodać). Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną papryczkę bez pestek, posiekany czosnek i imbir. Smaż przez minutę, a potem dodaj marchewkę i sok z cytryny i smaż jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt, sól, pieprz i wymieszaj. Na talerzach posyp pietruszką.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

16 komentarzy

    1. Majanko, masz dobrą intuicję: pachnie i smakuje 🙂
      Dorotko, no i sobie też robię smaka zamieszczając wpisy wieczorem 😉

    1. Kasiu, rzeczywiście fajnie jest jak dzieci już coś rozumieją i włączają się w prace kuchenne. I nagle się odkrywa ile rzeczy potrafią już zrobić.

    1. Kawo, Twój pomysł z naleśnikami bardzo mi się podoba. A gdyby jeszcze obok leżały naleśniki nadziane szpinakiem z fetą… Byłoby smakowicie i kolorowo 🙂

  1. oj musi byc bardo apetyczna 🙂 taka kombinacja strasznie mnie neci i chyba przy najblizszym „mięsnym” obiadku pokuszę się o przygotowanie 😀 Tylko moze jogurt grecki zastapie majonezem poprostu nie przepadam za nim 🙂 zobaczymy co wyjdzie 😀 pozdro

    1. Solniczko, warto wypróbować to pure. Nie mam pojęcia jak będzie smakowało z majonezem (ja zdecydowanie wybieram jogurt). Jeśli wypróbujesz wersję z majonezem to daj znać, bo mnie to zaintrygowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.