Chipsy z surowych warzyw

Chipsy z surowych warzyw to pyszna i super zdrowa przekąska. Surowe jedzenie zawiera enzymy, które wspomagają trawienie oraz wchłanianie witamin i minerałów. Po takim posiłku zawsze czuję się lekko i jestem gotowa do działania. Nie ma problemu, żeby już pół godziny po jedzeniu pójść pobiegać. Dodatkowo, surowe jedzenie zapewnia mnóstwo energii i siły. Kto nie sprawdził na własnej skórze, temu może trudno w to uwierzyć.

Do chipsów najlepiej podać dipy o wyrazistym smaku. Tym razem przygotowałam dwa: musztardowo-tymiankowy oraz pomidorowy z chilli. Pierwszy to gęsta wersja sosu winegret, drugi oprócz ostrego chilli zawiera słodki sos klonowy. Oba świetne, choć tak różne od siebie.

Chipsy z surowych warzyw

  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • burak
  • pół cukinii
  • pół ogórka węża
  • pomidorki koktajlowe
  • Dip musztardowo-tymiankowy
  • pół posiekanej cebuli
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 szkl octu winnego (u mnie czerwony)
  • po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu
  • ćwierć szkl oliwy
  • Dip pomidorowy z chilli
  • 4 łyżki sosu sojowy
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka masła migdałowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypta chilli
  • ćwierć filiżanki pokrojonego drobnego szczypiorku
  • Dip musztardowo-tymiankowy. Wszystkie składniki wymieszaj w zamkniętym słoiku, intensywnie potrząsając.

    Dip pomidorowy z chilli. Wszystkie składniki wymieszaj w zamkniętym słoiku, intensywnie potrząsając.

    Chipsy z surowych warzyw. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokrój w cienkie plasterki. Ja kroiłam tarką falistą Borner, obracając warzywa o 90 stopni, aby utworzyć kratkę.

    Podziel się tym ze znajomymi!

    Podobne wpisy

    2 komentarze

      1. Kamila, zawsze można pokroić nożem szefa kuchni lub obierakiem. Tarka wygodniejsza, ale jeśli nie masz takiej pod ręką, to można pokombinować. Surowe warzywa są cudowną przekąską na każdą porę roku i na każdą okazję 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.