Tabali Chardonnay Reserva 2013

Pamiętam, że winem tym świętowałem nową życiówkę na 10km. Było to drugie wino, które otworzyliśmy przy tej okazji. Pamiętam, że odniosłem wrażenie, że bliżej mu do Chardonnay z Francji niż Chile, z którego pochodzi ta etykieta

Nos

Cytrusowy i rześki. Jest limonka, ananas i nuta rozmarynu. Warto natlenić, bo z czasem pojawiają się nuty maślane i waniliowe

Usta

Mineralne, treściwe i przyjemnie oleiste. Lekki maślany herbatnik i wanilia. Na końcu staje się pikantne. Spora kwasowość w ustach. Dałem mu trochę czasu (a może nalałem sobie drugi kieliszek 😉 ) i pojawiły się nuty nafty. Spodobała mi się nuta solna, która pozostała w ustach na długo po degustacji

Kuchnia

Na pewno zyska w połączeniu z potrawami. Taki sos beszamelowy, lekko wędzony łosoś, wieprzowina lub cielęcina będą dobrymi kompanami. Chętnie spróbowałbym z tartą szpinakową a na zakończenie połączyłbym z serem kozim lub Brie

Spodziewałem się tutaj nieco więcej nut słodkich i mniejszej mineralności. Gdybym degustował to wino „w ciemno”, raczej skłoniłbym się ku Chardonnay z Francji. Jeśli ktos lubi dobrze zbudowane, ale przy tym nie za mocno intensywnie pachnące Chardonnay, będzie zadowolony

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.