J.P. Muller Pinot Gris 2014 – warto natleniać wina

Wino Pinot Gris 2Wina lubią zaskakiwać. I to w nich mi się podoba. Moje pierwsze wrażenie odnośnie tego wina: nie do końca i trochę innej Alzacji się spodziewałem

Przy drugim kieliszku już mi się spodobało. Bukiet zrobił się chętniejszy do współpracy. Mamy brzoskwinię i morelę. Jest przyjemna nuta miodu

To co przede wszystkim można powiedzieć o ustach, to orzeźwienie. Nie ukrywam, że początkowo lekkie musowanie mnie zdziwiło. Z kolejnym kieliszkiem, zaczęło mi się podobać. W ustach pojawiają się także nuty ananasa i melona. Sporawa kwasowość, a finisz przyjemny i owocowy

Sprawdzi się podane ze skorupiakami, risotto czy sałatą. Znajdzie uznanie z sushi czy w połączeniu z pastą (wiem, wiem makaronem 😉 ) w szpinakowym sosie

I jak doświadczenie z tym winem pokazuje, warto je, po odpowiednim schłodzeniu, otworzyć na 20 minut przed podaniem

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.