Mleko orzechowo-sezamowe

Co jakiś czas szukam nowego smaku mleka roślinnego. Zależy mi na tym, żeby smak był wyrazisty, bogaty, aby nie było wrażenia, że mleko jest wodniste. Jeśli mleko orzechowe ma mało wyrazisty smak, ratuję się odrobinką soli lub miodu. Mleko orzechowo-sezamowe, które dziś prezentuję, nie wymaga doprawiania, bo jest smakowite samo w sobie. Gęste, wyraziste, z różnymi aromatami, pochodzącymi z różnych orzechów i nasion.
Takie mleko możesz pić prosto ze szklanki, bez doprawiania. Najlepiej w towarzystwie jakieś dobrego ciastka 🙂

Mleko orzechowo-sezamowe

Mleko orzechowo-sezamowe

  • 1/3 szkl orzechów nerkowca
  • 2 duże łyżki orzechów włoskich
  • łyżka płatków migdałów
  • łyżka sezamu – nadaje lekko ostrego, wyrazistego smaku, można pominąć

[:Listonic]

Wszystkie orzechy oraz nasiona włóż do naczynia, wlej 500 ml zimnej wody i odstaw na całą noc. Rano odlej wodę i wypłucz orzechy na sicie.

Przełóż orzechy do pojemnika miksera, dolej 400 ml wody i zmiksuj na najwyższych obrotach, przez minutę. Jeśli chcesz, odcedź mleko na gęstym sicie lub przez gazę złożoną kilka razy.

Mleko orzechowo-sezamowe 1Mleko orzechowo-sezamoweMleko orzechowo-sezamowe

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Czytałam przepis i mam dwa pytania: Czy zwykły mikser i wysoki pojemnik wystarczy czy to ma być mały pojemnik z ostrzami (mam taki do blendera). Czy trzeba cedzić na sicie lub przez gazę? Nigdy jeszcze nie robiłam takiego mleka, a wygląda zachęcająco 🙂 Pozdrawiam

    1. Wydaje mi się, że oba miksery poradzą sobie z orzechami. Istotniejsza jest tu moc miksera.
      Ja zwykle nie odcedzam, bo pasuje mi takie gęste mleko. Będą w nim wyczuwalne zmielone orzechy. Dla mnie to zaleta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.