Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby, brokułowe risotto i marynowana brukselka
Co powiecie na risotto z brokułów, marynowane listki brukselki i chrupiące plastry łodygi brokuła? A do tego ryba upieczona pod kruszonką z ryby wędzonej! W pierwszym odruchu nie potraktowałabym w ten sposób ryby, ale okazało się, że panierka z ryby wędzonej i twarożku jest wyśmienitym dodatkiem do pieczonego dorsza!
Ten i inne przepisy poznałam na warsztatach z twarożkiem „Mój Ulubiony”, które poprowadziła Oliwia Bernady. Pod przepisem znajdziecie relację z tego spotkania.
Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby, brokułowe risotto i marynowana brukselka
Dorsz pieczony:
- 400 g polędwicy z dorsza
- 150 g wędzonego jesiotra z Jury
- 150 g czerstwego razowego chleba
- 100 g masła
- 100 g twarożku „Mój Ulubiony”
- mały pęczek koperku
- mały pęczek natki pietruszki
Risotto:
- 1 duży brokuł
- 150 ml bulionu warzywnego
- 100g twarożku „Mój Ulubiony”
- 50 g parmezanu
- sok z połowy limonki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
Marynowane brukselki:
- 10 brukselek
- dwie łyżki soku z limonki
- łyżka miodu
- szczypta cynamonu
Sos:
- 200 g twarożku „Mój Ulubiony”
- 100 ml soku z pomarańczy
- 50 ml whiskey
- szczypta soli
Plastry z łodygi brokuła:
- jedna łodyga brokuła
- łyżka masła lub oliwy
[:Listonic]
Dorsz pieczony. Masło mocno schłodź, chleb pokrój w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osusz i posiekaj. Do dużej miski włóż twarożek, koperek, natkę pietruszki, obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i wyrób kruszonkę.
Polędwicę z dorsza umyj, osusz i delikatnie posól. Ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu, posyp kruszonką i piecz w temp 160°C 17 minut.
Risotto. Brokuła umyj, odetnij różyczki i posiekaj je bardzo drobno. Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej, podsmaż ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Podsmażone brokuły zalej bulionem, duś przez 5 min i dodaj sok z limonki, twarożek „Mój Ulubiony” i parmezan. Całość dopraw do smaku solą i odrobiną miodu.
Marynowane brukselki. Brukselki podziel na listki, posól i odstaw na 10 min. Po upływie tego czasu do brukselek dodaj miód, sok z limonki i cynamon. Zostaw w chłodnym miejscu na ok 30 min.
Sos. Twarożek ” Mój Ulubiony” wymieszaj z sokiem z pomarańczy i whiskey, dopraw solą.
Plastry z łodygi brokuła. Grubą łodygę brokuła obierz, a następnie pokrój na cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny. Na patelni rozgrzej masło z łyżką wody. Dodaj plastry brokuła i smaż przez minutę. Plastry powinny pozostać chrupiące.
Dorsza serwuj na risotto.
Właśnie powyższe danie wykonałyśmy dzielnie z Izą (Smaczna Pyza) i Magdą (Crust&dust). Inni przygotowali równie ciekawe i nietypowe potrawy.
Mus z białych szparagów, twarożku „Mój Ulubiony” i białej czekolady.
Pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną rzepą arbuzową.
Proja.
Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą.
Wędzenie twarożku:
<3