Guacamole z cebulką i chili

Guacamole to ostatnio moja ulubiona przekąska. Pokazywałam niedawno wersję z dodatkiem czosnku, a dziś proponuję guacamole z czerwoną cebulką i chili. Lubię potrawy niezbyt ostre, więc wykorzystałam niewielki kawałek chili. Wy, oczywiście, możecie użyć go znacznie więcej.

Taką wersję guacamole podałam do pieczonych batatów oraz pieczonego ossobuco.

Guacamole z cebulka i chili

Guacamole z cebulką i chili

  • awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • kawałek papryczki chili – u mnie 1 cm długości

[:Listonic]

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Papryczkę pozbaw pestek i drobno posiekaj. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżką wyjmij miąższ.

Do miski włóż wszystkie składniki. Awokado rozgnieć widelcem dość drobno, ale nie do końca na gładką masę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z nachosami, tortillą lub jako dodatek do warzyw lub mięs pieczonych.

Ja podałam guacamole z pieczonymi batatami oraz ossobuco.

Guacamole z cebulka i chiliGuacamole z cebulka i chili

Zobacz też:

Guacamole Guacamole z czosnkiem

Pieczone bataty Pieczone bataty

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.