Embruix de Vall Llach – niesamowity Priorat

Wino 008 okKluczowe wino naszego spotkania z przyjaciółmi. Podaliśmy je do głównego dania (pasta z sosem bolońskim), zaraz po wielkim Chianti. I faktycznie, okazało się być winem dnia

W kieliszku widzimy wino o szkarłatnej barwie. Zupełnie jak gdyby ktoś nalał do kieliszka ciemnoczerwoną krew. Wiem, brzmi złowrogo i może strasznie, ale już sam kolor zapowiedział, że będę miał kontakt z bogatym winem

Aromat to mix kilku doznań. A co najciekawsze, nuty zmieniają się i przenikają. Z jednej strony nuty ziemiste, by po chwili wyczuć suszone owoce (daktyle i figi). Za chwilę pojawia się śliwka i przydymienie (tytoń), by spokojnie przejść do owoców lasu z uwydatnionymi jeżynami czy borówkami

W smaku jest… rewelacyjne! Kolega powiedział, że to granat. I faktycznie nim jest. Aksamitne, miękkie o cudnej równowadze. Kwasowość jest wyważona. Wino, w którym nic się nie pojawia nagle znikąd, nic nie zanika… Elegancja na najwyższym poziomie

My podaliśmy je pasty bolońskiej. Podajcie je także do dań z grzybami, wołowiny czy duszonego mięsa. Sprawdzi się także do pikantnych nachosów. Jest to potężne wino i będzie lubiło potężne jedzenie – podane do zbyt lekkiego dania, stłamsi je

Polecam otworzyć nawet na godzinę przed podaniem, aby złapało trochę tlenu. My dodatkowo je dekantowaliśmy

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.