Czekokubki

To jest mocno czekoladowy deser. Czyli dokładnie taki jak lubię 🙂 Na wierzchu chrupiący, w środku mięciutki, miejscami lekko lejący. Co tu dużo gadać, takich przepisów nie odkłada się zbyt głęboko, bo chętnie się do nich wraca.

Autorką przepisu jest Nigella Lawson.

Wpis bierze udział w akcji „Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009”.



Czekokubki

  • 125 g masła + jeszcze odrobinę do wysmarowania ramekinów
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g białych chipsów czekoladowych – ja miałam z gorzkiej czekolady

Masło i czekoladę rozpuść w misce postawionej na garnku z wrzącą wodą (miska nie może dotykać wody), a następnie lekko przestudź. W drugiej misce roztrzep jajka z cukrem i mąką. Dodaj ostudzoną masę czekoladową i wymieszaj. Na koniec dodaj czipsy i wszystko wymieszaj. Masę przelej do ramekinów. Piecz w 200ºC przez 20 minut. Od razu podawaj. Uważaj, bo rozpuszczone chipsy są bardzo gorące!



Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

2 komentarze

    1. Justyna, oczywiście 🙂 Jeżeli formy do babeczek różnią się pojemnością od ramekinów, to zmieni się czas pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.