Dynia pieczona

Mam słabość do tak przyrządzonej dyni. Jeśli nie próbowałaś nigdy, to koniecznie spróbuj. To lekka, soczysta i aromatyczna przekąska. Doskonała jako osobna potrawa lub jako dodatek do obiadu.
Wpis bierze udział w Festiwalu dyni.

Dynia pieczona

Dynia pieczona

  • dynia bez skóry, pestek i farfocli
  • sól morska
  • ząbek czosnku + odrobinka pieprzu kajeńskiego lub szczypta cynamonu + gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek

Dynię pokrój w grubą kostkę (o boku 3-4 cm) lub w plastry (grubości 1-2 cm). Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej oliwą i posyp przyprawami. Możesz skropić odrobiną oliwy. Piecz w 200°C przez 20 minut. Po wyjęciu możesz skropić odrobiną oliwy (koniecznie z pierwszego tłoczenia na zimno).


Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

5 komentarzy

  1. o mamo, jakie to bylo doobree.. pieczona dynia, oliwa, sol i nic wiecej do szczescia nie potrzebuje 🙂

    1. Tanroth, no to masz tak jak ja 🙂 Chyba mianuję Cię Nadworną Testerką przepisów z mojego bloga 😉 Fajnie, że tyle przepisów już wypróbowałaś 🙂

      1. a dostane srebrna chochle :D?? (juz mialam krzyczec o zlota, ale zlota powinna nalezec do wlascicielki bloga ;)) i jest mi bardzo milo, ze tak mowisz! musze przyznac, ze mam zaufanie co do Twoich przepisow 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.