Granita arbuzowa
Granita to deser świetny nie tylko na upał. Dla mnie to idealne zwieńczenie dobrego obiadu. Granita jest lekka, soczysta, pełna intensywnych owocowych smaków.
Tym razem proponuję granitę na bazie arbuza z listkami świeżej mięty. Taki deser wspaniale orzeźwia, zapewniając ucztę kubkom smakowym. Jeżeli użyjesz mocno dojrzałego arbuza, to granity nie trzeba będzie dosładzać miodem.
Granita arbuzowa
- 350 g (2 szkl) obranego arbuza
- mała garść liści mięty
- łyżka miodu – ilość zależy od dojrzałości arbuza
Z arbuza odkrój skórkę, usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę, przełóż do worka strunowego i włóż do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zamrożoną kostkę arbuzową przełóż do malaksera, dodaj miętę (kilka listków pozostaw do dekoracji) oraz miód i zmiksuj dokładnie. Najlepiej raz lub dwa zagarnąć zmiksowaną masę ze ścianek i jeszcze chwilę miksować.
Granitę przełóż do pucharków. Na wierzchu ułóż listki mięty. Podawaj natychmiast.
pychota
lece po arbuza, tyle ze nie mam blendera wiec bede jesc zamrozone kostki 😉
Też można 😀
Wtedy lepiej pokroić na mniejsze kosteczki. Albo zamrozić całe plastry, a później skrobać widelcem!