Zupa krem z selera
W pierwszych dniach jesiennych zaczynam myśleć o zupach kremach z warzyw, których teraz nie brakuje 🙂 Seler ugotowany staje się łagodny, choć nadal dość aromatyczny. W tej zupie smak selera wspaniale komponuje się ze smakiem tymianku i ziemniaków.
Zupa krem z selera
- 2 selery
- 2-3 ziemniaki
- łyżka listków świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 1 l rosołu lub kostka rosołowa
- sól, pieprz
- oliwa
- słodka papryka w proszku
Seler i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na łyżce oliwy podsmaż najpierw selera z tymiankiem, potem ziemniaki. Przełóż warzywa do garnka, zalej rosołem i gotuj 20 minut. Zmiksuj, spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na talerzu skrop oliwą i posyp papryką.