Zupa jabłkowa

Zupa z jabłek prosto z drzewa smakuje wybornie. Wcale nie potrzeba zbyt wielu składników, aby zachwyciła smakiem. Do mojej zupy dodałam odrobinę domowego cukru z prawdziwą wanilią. Była lekka, ale wyrazista w smaku. Zwieńczeniem dania są chrupiące, aromatyczne grzanki, które świetnie kontrastują z delikatną zupą.

Zupa jabłkowa

Zupa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • pół litra wody
  • łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • cukier do smaku

Grzanki cynamonowe:

  • kilka kromek chleba lub bułki
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju
  • szczypta cynamonu

Zupa. Jabłka pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne (możesz obrać lub gotować ze skórkami, a później przetrzeć). Zalej wodą, zagotuj i gotuj do miękkości, czyli około 20 minut. Jeśli jabłka nie były wcześniej obrane, to teraz przetrzyj je przez durszlak (podobnie jak śliwki w przepisie na dżem mirabelkowy). Jeżeli nie przecierasz jabłek, to możesz je zmiksować.
Do przetartych jabłek dodaj cukier waniliowy i zwykły do smaku.

Grzanki cynamonowe. Pieczywo pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej, wsyp grzanki oraz cukier i wszystko wymieszaj. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając, aż grzanki lekko się zezłocą. Pod koniec smażenia posyp grzanki cynamonem i jeszcze raz wymieszaj.
Grzanki możesz też wykonać bez dodawania tłuszczu. Należy wymieszać je z cukrem i cynamonem, a następnie upiec w 180°C.

Zupę podaj gorącą lub wystudzoną. Posyp grzankami lub podaj je w oddzielnej miseczce.

Zupa jabłkowa 00

A dla Łucji Klara przygotowała zupę z sercem z grzanek 🙂

Zupa jabłkowa 0000

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

6 komentarzy

  1. Olu,

    Hmm, zupa z jabłek?
    Intrygujące 🙂
    Mam ochotę zrobić.

    Kiedyś robiłem mocno rozgrzewające kompoty z jabłek, takie do picia na gorąco.
    Trochę mi ta zupa je przypomina z idei.

    Ciekawy jestem, chyba ją zrobię zatem 🙂

    1. Piotr, tak, można potraktować tą zupę jako danie rozgrzewające 🙂 Wszystko zależy od dodanych przypraw. Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa na pewno rozgrzeją.
      Można też taką zupę podać na zimno, jako chłodnik. Właśnie w takim charakterze jedliśmy tą zupę w upalny dzień.
      W każdym razie ta zupa jest smaczna i lekka 🙂

    1. Piotr, na każdej z tych patelni grzanki powinny wyjść dobrze. Ja smażyłam na tradycyjnej patelni, z raczej grubym dnem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.