Falafel z pitą i warzywami
Moim zdaniem taki zestaw jest świetnym pomysłem na kolację dla dowolnej ilości gości 🙂 Wystarczy wcześniej przygotować wszystkie dodatki w oddzielnych miseczkach, a goście sami będą sobie robić swoje kompozycje smakowe. A efekt końcowy jest zawsze przepyszny. Naszym gościom bardzo smakowało 🙂
Falafel to bardzo smaczne kotleciki z ciecierzycy, które są znacznie lżejsze od mięsnych, więc na lato idealne. Do tego świeże warzywa, surówki, pomidory suszone, oliwki. A na koniec sos czosnkowy i sos chili 🙂
Nie przejmuj się ilością zaproponowanych dodatków. Wybierz to, co Ci najbardziej odpowiada 🙂
Falafel z pitą i warzywami
- falafel
- pita
- ogórki
- pomidory
- oliwki
- suszone pomidory
- sałatka Coleslaw
- sałatka grecka
Sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Ostry sos pomidorowy:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- chili lub pieprz kajeński – ilość wg uznania, ja dałam ćwierć łyżeczki
- sól, cukier
Zrób sałatkę grecką i sałatkę Coleslaw i wstaw do lodówki. Wymieszaj składniki sosów i przelej do dzbanuszków lub sosjerek. Pomidory suszone i oliwki przełóż do miseczek. Ogórki obierz i pokrój na podłużne kawałki. Pomidory pokrój w ósemki. Placki pita przekrój na dwie lub cztery części (ja kroiłam na cztery). Przygotuj falafel wg przepisu – najlepiej podać je póki są ciepłe. Podaj wszystko na stół w oddzielnych miseczkach. Goście sami będą komponować swoje zestawy smakowe 🙂
2 komentarze