Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Aromatyczne, maślane, mięciutkie. Bardzo pyszne. Przepis znalazłam tutaj. Spróbuj, a pokochasz kardamon 🙂

Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Szwedzkie bułeczki kardamonowe

  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych
  • 200 ml mleka
  • łyżka śmietany
  • 100 g masła
  • 450 g mąki (ok 3 szkl)
  • 120 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka świeżo utłuczonego zielonego kardamonu

Do posmarowania w środku:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Do posypania na wierzchu:

  • płatki migdałowe
  • cukier

[:Listonic]

W rondelku roztop masło, zdejmij z ognia, dodaj mleko i śmietanę. Ostudź. Wymieszaj suche składniki i połącz z płynnymi. Ciasto przykryj folią i odstaw na godzinę. Teraz rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 45 na 40 cm. Masło do posmarowania roztop i ostudź. Placek posmaruj masłem, posyp cukrem i cynamonem. Zwiń w roladę i pokrój na kawałki szerokości 3,5 – 4 cm. Ułóż bułeczki na blasze, posmaruj resztką masła, posyp cukrem i płatkami migdałowymi. Zostaw na 30-60 minut. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200°C.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

4 komentarze

    1. Justinek, ja zdecydowanie preferuję z cukrem. Szczególnie, jeśli dzieci mają polubić takie wypieki. Oczywiście, bez cukru znacznie zdrowiej 🙂

  1. Te bułeczki zwą się po Szwedzku kanelbulle
    cynamonowe babeczki ja też je uwielbiam najlepsze na ciepło bo tak się je powinno
    konsumować ;D

    1. Patrycja, dzięki za informację 🙂
      Niezależnie od nazwy są pyszne! I rzeczywiście drożdżowe ciasta najlepsze są na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.