Smażone krążki cukinii

Nie potrafię się oprzeć temu smakowi. Smażona cukinia to jedno z moich ukochanych dań, do których wciąż powracam. Tym razem nie dodawałam suszonych ziół, za to mocno podsmażyłam cukinię na dużym ogniu. Tuż po usmażeniu krążki są chrupiące, a kiedy trochę poleżą na półmisku stają się mięciutkie. Dodatki smakowe to czosnek oraz natka pietruszki, które świetnie ze sobą współgrają i urozmaicają smak tego prostego dania. Całość dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smażone krążki cukinii

Smażone krążki cukinii

  • 4 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

[:Listonic]

Cukinie umyj, osusz i pokrój na plasterki grubości 3-4 mm.Czosnek obierz i włóż do praski. Natkę umyj, osusz i posiekaj.

Na patelni rozgrzej tyle oliwy aby utworzyła warstwę grubości 1-2 mm. Rozłóż na dnie patelni warstwę krążków cukinii. Smaż na dużym lub średnim ogniu, aż do lekkiego lub dużego zrumienienia. Przekręć wszystkie krążki na drugą stronę i znowu zrumień. Przełóż usmażone krążki do miski, a na patelnię włóż kolejną porcję cukinii.

Do miski z cukinią wyciśnij czosnek, włóż natkę pietruszki, posyp solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Podawaj od razu – na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.

Smażone krążki cukinii 1

Smażone krążki cukinii 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

9 komentarzy

    1. hm, ja też nie wiem, jakim cudem ją jadałam :), przebojem była w panierce z jajek i tartej bułki, jak schabowe !!!! Ale bób, patisony i kabaczki też były na porządku dziennym 😉 I czym skorupka …..

    2. No właśnie cukinia w panierce jest znana w mojej rodzinie ze strony taty, ale wydaje mi się, że moja mama takich rzeczy nie robiła. Jedyne co pamiętam to patisony marynowane ze słoiczków – też dobre 🙂

  1. Olu, trafiłaś z tym postem idealnie na dziś 🙂
    Cukinia jak widzę jest taka mniejsza. A taka duża, biała odmiana (którzy niektórzy nazywają kabaczkiem) nada się? pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.