Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Pyszne i proste domowe ciasto. Okazało się, że smakuje nam bardziej niż szarlotka. Wszystko za sprawą rabarbaru, który jest dość kwaśny. Wspaniały jest kontrast kwaśnego rabarbaru ze słodką bezą i bardzo kruchym ciastem.

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche:

  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 350 g mąki

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru

Rabarbar:

  • 600-700 g rabarbaru
  • 150 g cukru

[:Listonic]

Rabarbar. Rabarbar umyj, nie obieraj i pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Przełóż do garnka, dodaj cukier i 2-3 łyżki wody. Zagotuj pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień i gotuj – mieszając od czasu do czasu – aż rabarbar ugotuje się, a większość soku i wody odparuje.

Ciasto kruche. Masło pokrój na kilka mniejszych kawałków i wszystkie składniki zmiksuj krótko w malakserze na średnich obrotach. Przełóż około 2/3 ciasta na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Rozprowadź równomiernie na całej blasze i ugnieć palcami. Ciasto jest dość kruche, więc odradzam walkę z wałkowaniem i przenoszeniem na blachę. Podpiecz kruchy spód przez 10-15 minut w 180°C.

Beza. Białko ubij z odrobiną soli. Kiedy będzie już białe, ale jeszcze nie całkowicie sztywne, dodawaj po łyżce cukru, cały czas miksując na średnich obrotach.

Na podpieczony spód wyłóż ugotowany rabarbar, ubitą bezę i pozostałe ciasto (po wcześniejszym zmiksowaniu powinno mieć postać grudek). Piecz w 180°C przez około pół godziny, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą 1Ciasto kruche z rabarbarem i bezą 2Ciasto kruche z rabarbarem i bezą 3Ciasto kruche z rabarbarem i bezą 4

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

28 komentarzy

    1. Ciasto dobre wciąż znika chociaż dla mnie za kwaśne 🙁 u mnie potwierdziło się że od warzyw w cieście to ja lubię bardziej czekoladę 😛 dlatego wkrótce upiekę waszego murzynka -pycha 🙂

    1. Nie, ciasto łatwo się zagniatało i wyrównywało palcami, a smakowało wyśmienicie 🙂
      Dlaczego myślisz, że żółtek jest za dużo?

    2. ostatnio szukam przepisu na ciasto kruche i spotykam się z taką różnorodnością jeśli chodzi o ilość żółtek (w odniesieniu do podobnej ilości mąki) że już zgłupiałam i nie wiem jak robić. Od 0 ilości jajek (tarta) do właśnie kilku.. I nie wiem o co chodzi 😉 Przepis na pewno wypróbuję – rabarbar już przygotowany <3

    3. Od ilości żółtek zależy kruchość ciasta. Jeśli nie dodasz żółtek – ciasto wyjdzie dość twarde i zwarte po upieczeniu, co jest pożądane przy spodzie tarty 🙂 Jeśli użyjesz dużo żółtek, to ciasto będzie bardzo delikatne i kruche, ale może być kłopot z rozwałkowaniem go i przeniesieniem na blachę. Dlatego ja moje ciasto rozprowadziłam na blasze palcami.

    1. Zosiu, truskawki przy pieczeniu puszczą sok i nie będzie to tak ładnie wyglądało jak przy rabarbarze czy jabłku. Jeśli już użyjesz truskawek, to radzę ich nie kroić.

    1. Magda, bardzo się cieszę. Czyżbyś miała zamrożony na zimę rabarbar? Ja też mrożę 🙂

    1. Joanna, użyłam blachy której dno ma wymiary kartki A4 mniej więcej. W centymetrach ma wymiary: 21 x 31.

      Miłego pieczenia! Smak tego ciasta powinien wynagrodzić pracę przy nim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.