Ciasto jogurtowe o smaku cytrynowym

Jest to kolejny z przepisów, które dostałam od znajomej Włoszki. Włosi już tak mają, że jak się ich zagadnie o gotowanie, to z radością opowiadają i przekazują swoją wiedzę. Mi to pasuje 🙂
Ciasto jest delikatne, z małą zawartością tłuszczu i bardzo aromatyczne. Można je zrobić w wersji cytrusowej – wtedy oprócz skórki z cytryny dodajemy skórkę z pomarańczy i limonki.

Ciasto jogurtowe o smaku cytrynowym

Ciasto jogurtowe o smaku cytrynowym

  • 180 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 180 g mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

[:Listonic]

Zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj jogurt i skórkę z cytryny i zmiksuj. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia i znów zmiksuj. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Przełóż do małej formy keksowej i piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C. Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

4 komentarze

  1. jutro biore byka za rogi! w ciastach jogurtowych jakbym sie nie starala zawsze wychodzi mi zakalec.. wiec juz dzisiaj wyloze jogurt i jajka i zobaczymy co bedzie jutro 😉

  2. no wiec tak, zrobilam wg przepisu, zwiekszajac odrobine make i cukier bo szklanka raczej nie udalo mi sie odmierzyc 120ml jogurtu (ktorego nawet nie mialam tylko wyskrobalam z 2 pudeleczek danone fantazja ;), wymieszalam, wlalam do formy i siup do piekarnika. po 15min sprawdzilam kontrolnie jak sie miewa ciacho i panika bo uroslo tylko troszeczke! troche ze smutkiem – znowu zakalec, troche ze smiechem – bo juz ktory raz!, zamknelam piekarnik i dalam sie ciastu dopiec. Wyjelam moje niziutkie ciasto, dalam mu ostygnac, rozkroilam spodziewajac sie gigantycznego zakalca i… ani sladu! ciasto sprezyste jak gabka i pieknie pachnace cytrynka. pyszne! i tak myslalam co sie stalo, bo Twoje ciasto Olu wyglada na wysokie.. i mysle, ze keksowka nabroila, bo moja najmniejsza keksowka jest najwyrazniej wieksza od Twojej 😉 ciasto do powtorzenia, ale tym razem z podwojnej porcji 🙂

    1. Tanroth, rzeczywiście keksówka, której tu użyłam jest bardzo mała. A ciasto darzę sentymentem, bo przepis dostałam od przyjaciół z Włoch. I jest rzeczywiście bardzo smaczne 🙂
      W takim razie gratuluję Ci udanego i smacznego wypieku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.