Limonkowy kurczak
Ten przepis bardzo mnie zaintrygował. Wykonałam i nie zawiodłam się. Powtarzałam już kilka razy i chyba prędzej skończą się szparagi, które należy podać do kurczaka, niż mi się znudzi ta potrawa 😉
Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku, którą bardzo polecam.
Inne przepisy na mięso pieczone: Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Schab ze śliwką, Słodko-słona szynka pieczona, Cytrynowy kurczak Nigelli, Kurczak w karmelu, Kurczak keczupowy dla dzieci.
Limonkowy kurczak
- 2 podwójne piersi kurczaka
- limonka
- łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 4 łyżki świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
- pieprz, sól
[:Listonic]
Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Dodaj miód, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę i 2 łyżki tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego). Marynatę wymieszaj i polej nią kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. Piecz 35-40 minut w temperaturze 190°C, obracając co 10 minut. Po upieczeniu posyp kurczaka resztą tymianku (jeśli używasz świeżego, suszonym już nie posypuj).
hej, bardzo fajny przepis, troche zmodyfikowałam bo nie było limonek w sklepie na dole, wiec w ruch poszły zwykłe cytryny tzn jedna:) piekłam przez pół czasu w naczyniu przykrytym, potem odkryłam, wiec cały sos nie wyparował. Do samego sosu dodałam trochę śmietanki, pogotowałam i wyszedł pyszny sosik do makaronu, palce lizać:D a zamiast szparagów pieczona papryka doprawiona tymiankiem i cytrynką 🙂
a, super! Najlepsze w gotowaniu jest to, że można modyfikować przepisy zgodnie z własnymi upodobaniami 🙂 Twoja wersja brzmi bardzo smakowicie!