Krówki (ciągutki lub miękkie i kruche)

|

Krówki to bardzo fajne cukierki. Każdy ma swoje ulubione: kruche, ciągnące się lub mocno skarmelizowane (toffi). Fajnie jest zrobić je samemu i zjeść takie świeże i miękkie. Wprawdzie cukier nie jest najzdrowszy, ale przynajmniej wiem, że nie daję moim dzieciom chemii. Przy okazji, polecam Wam śmietanę 30% w woreczku jest tańsza i bez konserwantów.

Krówki ciągutki

Krówki ciągutki

  • pół litra śmietany 30%
  • 2 szklanki cukru

Jeśli zamiast zwykłego cukru dodasz cukier puder, szybciej uzyskasz masę toffi. Wszystkie składniki wymieszaj i podgrzewaj na niezbyt silnym ogniu często mieszając. Trwa to około 40 minut, niestety. Przygotuj talerz, zimny, nasmarowany masłem. Co jakiś czas nalej na talerz kroplę masy i sprawdź czy tężeje. Najpierw masa będzie gotowa do wykonania krówek-ciągutek. Jeśli pogotujesz dłużej – wyjdzie masa toffi. Gotową masę wylej do odpowiedniej wielkości naczynia. Po stężeniu pokrój lub pokrusz na kawałki.

Krówki kruche

Krówki kruche i miękkie

  • pół litra śmietany 30% (może być mniej tłusta)
  • szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • cukier z prawdziwą wanilią lub esencja waniliowa

[:Listonic]

Wszystkie składniki wymieszaj w garnku z grubym dnem i gotuj na średnim ogniu, mieszając. Gdy masa stanie się wyraźnie beżowa i zacznie się lekko przypalać, zdejmij garnek z ognia i ucieraj kilka lub kilkanaście minut. Masa będzie coraz chłodniejsza i gęsta. Wyraźnie zgęstniałą masę wylej do formy wyłożonej folią aluminiową. Wstaw do lodówki. Kiedy dobrze stężeje – pokrój.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

16 komentarzy

  1. Pingback: 2 smaki » Krówki
  2. Zrobiłam dzisiaj te krówki i W sumie super w smaku ale jedyny minus jest to, że strasznie długo się je robi i przez to długo trzeba czekać, aż się je zje 😀 Ale polecam 😉

    1. Klaudia, rzeczywiście jest to pewien kłopot. Przy odrobinie wprawy można później trochę zwiększać ogień i przyspieszać cały proces.

  3. Pyyychota! 😀 Ile mniej więcej trzeba je gotować żeby zrobiły się beżowe? :)a czy można zamiast śmietanki dodać mleka? 😀

    1. Andzia, w pierwszym przepisie trzeba gotować ponad 40 minut. W drugim chyba koło 15 minut, ale potem jeszcze jest ucieranie z masłem. Myślę, że mleko się do tego przepisu nie nadaje. Mleko skondensowane w puszce gotuje się kilka godzin. Mleko zwykłe pewnie jeszcze dłużej… Raczej nie ryzykowałabym takiej próby 😉

    2. Odpisuję po kilku latach, ale może jeszcze ktoś tu zajrzy 🙂
      Jak najbardziej można użyć mleka!

    1. Haniu, teoretycznie można, ale ja nie sprawdzałam. Możliwe, że masa przywierałaby do dna.

  4. Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.