Minitarty francuskie z pieczarkami, łososiem i pomidorami suszonymi
Ostatnie z serii szybkich minitart, które bardzo polubiłam. Pieczarki, pomidory suszone i łosoś wędzony nadają włoski klimat tej przekąsce. Podoba mi się też kolorystyka tych tart 🙂
Minitarty francuskie z pieczarkami, łososiem i pomidorami suszonymi
- ciasto francuskie
- 100 g małych pieczarek
- 100 g łososia wędzonego
- kilka suszonych pomidorów (w zalewie z oliwy)
- kilka czarnych oliwek
- mozzarella z zalewy
- jajko
- oliwa
- sól
[:Listonic]
Pieczarki umyj, obierz, pokrój na ćwiartki. Na patelnię wlej oliwę, przełóż pieczarki, posól. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż pieczarki się zrumienią. Mozzarellę pokrój w grubą kostkę, łososia na niewielkie kwadraty, suszone pomidory na mniejsze kawałki, a oliwki na pół.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku 8 cm. Natnij „ramkę” w odległości 1 cm od brzegów ciasta. Brzegi każdego kwadratu dociskaj widelcem, a następnie posmaruj rozmąconym jajkiem. Na każdym kwadracie, wewnątrz „ramki” układaj pieczarki, pomidory, oliwki i mozzarellę. Piecz w 180°C przez około 20 minut.