Minitarty francuskie z pieczarkami, łososiem i pomidorami suszonymi

Ostatnie z serii szybkich minitart, które bardzo polubiłam. Pieczarki, pomidory suszone i łosoś wędzony nadają włoski klimat tej przekąsce. Podoba mi się też kolorystyka tych tart 🙂

Minitarty francuskie z pieczarkami, łososiem i pomidorami suszonymi

Minitarty francuskie z pieczarkami, łososiem i pomidorami suszonymi

  • ciasto francuskie
  • 100 g małych pieczarek
  • 100 g łososia wędzonego
  • kilka suszonych pomidorów (w zalewie z oliwy)
  • kilka czarnych oliwek
  • mozzarella z zalewy
  • jajko
  • oliwa
  • sól

[:Listonic]

Pieczarki umyj, obierz, pokrój na ćwiartki. Na patelnię wlej oliwę, przełóż pieczarki, posól. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż pieczarki się zrumienią. Mozzarellę pokrój w grubą kostkę, łososia na niewielkie kwadraty, suszone pomidory na mniejsze kawałki, a oliwki na pół.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku 8 cm. Natnij „ramkę” w odległości 1 cm od brzegów ciasta. Brzegi każdego kwadratu dociskaj widelcem, a następnie posmaruj rozmąconym jajkiem. Na każdym kwadracie, wewnątrz „ramki” układaj pieczarki, pomidory, oliwki i mozzarellę. Piecz w 180°C przez około 20 minut.

Minitarty francuskie z pieczarkami, łososiem i pomidorami suszonymi 1Minitarty francuskie z pieczarkami, łososiem i pomidorami suszonymi 2

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.