Warzywa duszone z kiełbasą

Niedawno pokazywałam Wam bardzo proste danie warzywne, które może być dodatkiem do mięsa na obiad. Dziś proponuję podobne warzywa, które stanowią pełne danie, bo wzbogacone są kiełbasą i pieczarkami. Takie danie jest nadal dość lekkie, ale jednocześnie sycące. Jeśli wolisz jeszcze bardziej sycący posiłek, to dodaj na koniec starty żółty ser lub mozarellę. W zasadzie tego typu dania najczęściej powstają w wyniku czyszczenia lodówki i można do nich wrzucić prawie wszystko.

Warzywa duszone z kiełbasą i cebulą

Warzywa duszone z kiełbasą

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • cebula
  • cukinia
  • 4 pieczarki
  • 150 g kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

[:Listonic]

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i pieczarki obierz. Wszystkie warzywa oraz kiełbasę pokrój na plasterki. Do garnka z oliwą, postawionego na średnim ogniu, włóż najpierw kiełbasę i cebulę. Kiedy się zrumienią, dodaj marchewkę i pietruszkę. Smaż pod przykryciem przez kilka minut i mieszaj od czasu do czasu. Dodaj pora, cukinię i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i dolej pół szklanki wrzątku. Gotuj aż warzywa zmiękną.

Warzywa duszone z kiełbasą i cebulą 0

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

7 komentarzy

  1. Wrażenia znakomite. Dziś też zrobiłam uproszczoną wersję tj. cebulka, marchewka, brokuł i cukinia. Wspaniałe jako dodatek do mięsa i ziemniaków. Marchewka młoda, brokuł bez kwiatów, bo były do surówki, cukinia też młoda. Wszystko dałam równocześnie na oliwę, cebulkę na spód i nie trzeba było dolewać wody. Wykonanie bardzo szybkie. Doprawiłam solą i pieprzem.
    Polecam.

    1. Ciocia Z, podoba mi się taki zestaw warzyw. Rzeczywiście w tej potrawie można użyć samych łodyg brokułów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.