Grillowane piersi kurczaka

Właśnie przed chwilą zamarynowałam piersi kurczaka. Będą jutro na obiad. Staram się przygotować co można wieczorem, kiedy dzieci śpią, bo wtedy mogę się skupić tylko na jednej rzeczy, a to jest komfort.

Piersi wychodzą bardzo pyszne, a pracy jest przy nich niewiele. Kto czyta moje przepisy, ten się domyśla, że lubię słodycze. Ten przepis też jest na słodko 🙂

Grillowane piersi kurczaka

  • piersi kurczaka
  • oliwa
  • musztarda
  • czosnek
  • miód

[:Listonic]

Marynata: wymieszać oliwę, musztardę, miód i czosnek przeciśnięty przez praskę. Najlepiej marynatę przyrządzić w woreczku strunowym, który potem daje się szczelnie zamknąć. Marynatę wymieszać, dodać piersi przekrojone wzdłuż (tak, żeby były oryginalnej wielkości, tylko 2 razy cieńsze). Zamknąć woreczek, wszystko wymieszać (nie brudząc rąk) i wstawić na minimum godzinę do lodówki. Smażyć na patelni do grillowania lub piec na grillu około 15 minut obracając.

Uwagi: Czas pieczenia zależy od grubości kawałków kurczaka i od naszych upodobań. Patelnię do grillowania (taką karbowaną) można kupić np. w IKEI. Wtedy grilla mamy przez cały rok dostępnego.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

3 komentarze

    1. Mika, ja myślę, że jeszcze znajdzie się okazja w tym sezonie 🙂 A poza tym można się zaopatrzyć w patelnię do grillowania. Wiem, że to nie to samo, ale w zimie bardzo się przydaje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.