Zupa z dyni w zimne dni działa rozgrzewająco i kojąco. Uwielbiam ją we wszystkich wersjach! Dziś proponuję zupę pełną warzyw i aromatycznych przypraw. Przyprawiłam ją w orientalnym stylu, aby rozgrzewała i kusiła aromatami.

Zupa z dyni i warzyw

Zupa z dyni i innych warzyw

  • 1 kg dyni
  • 2 marchewki
  • mała pietruszka
  • 10 cm białej części pora
  • mała puszka (165 ml) mleka kokosowego
  • pół łyżeczki zielonej czubrycy lub szczypta cząbru
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • ćwierć łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą lub zwykłego pieprzu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy

Dynię obierz, odrzuć farfocle i pokrój w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój na plasterki. Pora umyj i pokrój na plasterki.

Do garnka wlej olej, dodaj dynię, marchewkę, pietruszkę i pora. Smaż przez kilka minut, aż warzywa delikatnie się zrumienią. Dolej wrzątek do około 2/3 wysokości warzyw. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie, czyli około 20 minut.

Dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

Zupa z dyni i warzyw 1Zupa z dyni i warzyw 2Zupa z dyni i warzyw 3Zupa z dyni i warzyw 0

Tagi: , , , , , , , ,