Świeże grzyby są tak aromatyczne, że nie trzeba wiele, aby wyczarować z nich wspaniałą, smakowitą zupę. Wystarczy krótko podsmażyć warzywa, dorzucić grzyby, doprawić solą, pieprzem, koperkiem i zupa gotowa! Ten przepis świetnie sprawdził się podczas naszego pobytu na działce przyjaciół. Mieliśmy świeże grzyby i niewiele czasu na stanie przy kuchni, więc taka prosta do wykonania i aromatyczna w smaku zupa okazała się idealna! Przygotowana przed południem, poczekała aż pokąpiemy się nad rzeką. Po powrocie delektowaliśmy się cudownym leśnym smakiem.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
- pół kg podgrzybków
- pół kg ziemniaków
- cebula
- 3 marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kilka cm białej części pora
- 4 łyżki oliwy
- łyżka masła
- sól, pieprz
- kilka łyżek koperku
Wszystkie warzywa umyj i obierz. Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a pozostałe warzywa na plasterki. Grzyby oczyść i pokrój na kawałki.
Na dużej patelni, na małym ogniu, podsmaż cebulę na łyżce oliwy, przez kilka minut, aż się zeszkli. Przełóż cebulę do miseczki. Na tą samą patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy, dodaj łyżkę masła i smaż grzyby na średnim ogniu, często mieszając, przez kilka minut.
W tym czasie w dużym garnku, na pozostałych dwóch łyżkach oliwy, smaż na średnim ogniu wszystkie warzywa. Często mieszaj, aby warzywa zrumieniły się ze wszystkich stron, ale nie przypaliły.
Do podsmażonych warzyw dodaj cebulę, pół łyżeczki soli oraz około litr wrzątku. Ilość wody dobierz tak, aby gęstość zupy była dla ciebie odpowiednia. Gotuj kilka minut, dodaj grzyby i gotuj jeszcze około 10 minut, aż ziemniaki będą ugotowane.
Na koniec dopraw gorącą zupę solą i pieprzem. Na talerzach posypuj posiekanym koperkiem.
Zobacz też:
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Risotto grzybowe z czosnkiem i orzechami
Tagi: cebula, grzyby, koperek, marchewka, pietruszka, podgrzybki, por, seler, ziemniaki
niemal czuję jej zapach (y)
<3
Jadłbym…
Dla oczu bosko. Myślę, że dla podniebienia niebiańsko.
Elu, bardzo dobrze myślisz! 😀
U mnie też ładne zbiory podgrzybków, taka zupa będzie idealna 🙂
Evi, na pewno! 🙂 Daj znać, jeśli wypróbujesz 🙂