Zupa krem to zdrowy, lekkostrawny posiłek. Do tego bardzo prosty i szybki do przyrządzenia. Zupy kremy i wszelkie gotowane warzywa są idealną propozycją na kolację, ponieważ są lekkostrawne, mało kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zupa groszkowo-szpinakowa jest delikatna w smaku, lekka i ma piękny zielony kolor. Wystarczy skropić ją olejem z pestek dyni lub posypać uprażonymi pestkami dyni, aby nabrała wyrazistego smaku.
Zupa groszkowo-szpinakowa
- szkl groszku mrożonego
- szkl szpinaku mrożonego
- cebula
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- łyżka pasty bulionowej
- litr wrzątku
Orzechowa śmietanka:
- łyżka orzechów włoskich
- łyżka migdałów
- 2 łyżki płatków owsianych
- 200 ml wody
Do podania:
- olej z pestek dyni
Do garnka o grubym dnie wlej olej i dodaj posiekaną cebulę. Smaż na niewielki ogniu pod przykryciem, przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj groszek oraz szpinak, wlej wrzątek, dodaj pastę bulionową i gotuj przez 10 minut.
Śmietanka. W tym czasie zmiksuj orzechy, migdały i płatki owsiane na mąkę. Zalej ciepłą wodą i ponownie zmiksuj na wysokich obrotach.
Dodaj śmietankę do zupy, wymieszaj. Jeśli powstaną grudki – nie przejmuj się. Zestaw zupę z ognia, ostudź przez kilka minut i zmiksuj na gładko.
Podawaj skropioną olejem z pestek dyni lub posypaną uprażonymi pestkami dyni.
Tagi: dla zdrowia, groszek, migdały, olej z pestek dyni, orzechy włoskie, pasta bulionowa, szpinak
Zostaw komentarz