Zupa krem to zdrowy, lekkostrawny posiłek. Do tego bardzo prosty i szybki do przyrządzenia. Zupy kremy i wszelkie gotowane warzywa są idealną propozycją na kolację, ponieważ są lekkostrawne, mało kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zupa groszkowo-szpinakowa jest delikatna w smaku, lekka i ma piękny zielony kolor. Wystarczy skropić ją olejem z pestek dyni lub posypać uprażonymi pestkami dyni, aby nabrała wyrazistego smaku.

Zupa groszkowo-szpinakowa

Zupa groszkowo-szpinakowa

  • szkl groszku mrożonego
  • szkl szpinaku mrożonego
  • cebula
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • łyżka pasty bulionowej
  • litr wrzątku

Orzechowa śmietanka:

  • łyżka orzechów włoskich
  • łyżka migdałów
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 200 ml wody

Do podania:

  • olej z pestek dyni

Do garnka o grubym dnie wlej olej i dodaj posiekaną cebulę. Smaż na niewielki ogniu pod przykryciem, przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodaj groszek oraz szpinak, wlej wrzątek, dodaj pastę bulionową i gotuj przez 10 minut.

Śmietanka. W tym czasie zmiksuj orzechy, migdały i płatki owsiane na mąkę. Zalej ciepłą wodą i ponownie zmiksuj na wysokich obrotach.

Dodaj śmietankę do zupy, wymieszaj. Jeśli powstaną grudki – nie przejmuj się. Zestaw zupę z ognia, ostudź przez kilka minut i zmiksuj na gładko.

Podawaj skropioną olejem z pestek dyni lub posypaną uprażonymi pestkami dyni.

Zupa groszkowo-szpinakowa

Tagi: , , , , , ,