Zupa dyniowo-pomarańczowa jest jednocześnie słodka i pikantna. Aromatyczna za sprawą imbiru i gałki muszkatołowej. Jest dość lekka i działa rozgrzewająco. Idealna na kolację w zimny dzień. Proponuję podać do niej chutney z czerwonej cebuli.
Zupa dyniowo-pomarańczowa
- 1 kg dyni
- pomarańcza
- marchewka
- 2-4 cm świeżego imbiru
- ew. odrobina szafranu
- 700 ml bulionu warzywnego (np. pół łyżeczki pasty bulionowej + 700 ml wrzątku)
- ćwierć łyżeczki pasty curry
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy
Pomarańczę wyszoruj z dodatkiem płynu do mycia naczyń, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Dynię obierz, pozbaw farfocli oraz pestek i pokrój w kostkę. Imbir obierz i posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj dynię, marchewkę oraz imbir i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu.
Dodaj gorący bulion, skórkę i sok z pomarańczy, szafran, gałkę muszkatołową i gotuj przez około 25 minut, aż dynia i marchewka zmiękną.
Odstaw do lekkiego przestudzenia, zmiksuj i – jeśli trzeba – znowu podgrzej.
Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego lub chutney’em z cebuli.
Tagi: bulion, dynia, gałka muszkatołowa, imbir, marchewka, pasta curry, pomarańcze, szafran
Smacznie wygląda 🙂
Jest bardzo smaczna! 🙂 Mi bardzo posmakowała z chutney’em cebulowym.