Obmyśliłyśmy z moją Mamą wspólny przepis na barszcz. Łączymy w nim tradycyjne podejście mojej Mamy z moją nieodpartą chęcią użycia kiszonych buraków 😉 Barszcz jest delikatnie kwaśny, ale nie tak bardzo jak barszcz przygotowany z samych buraków kiszonych, bez użycia świeżych. Dla nas okazał się doskonale zrównoważony i idealny na Wigilię.
A może wolisz barszcz z buraków kiszonych, bez dodatku świeżych?
Barszcz z dodatkiem kiszonych buraków
- 1 kg buraków świeżych
- pół litra kwasu buraczanego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Wywar warzywny:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- sól
Świeże buraki obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki lub posiekaj w malakserze, zagotuj i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut.
Warzywa na wywar oczyść, obierz, pokrój na duże kawałki. Zalej litrem wody, dodaj przyprawy, zagotuj i gotuj przez około 20 minut.
Do dużego garnka wlej odcedzone wywary z buraków i pozostałych warzyw. Dodaj kwas buraczany, czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość podgrzej prawie do wrzenia, nie gotuj.
Podawaj z uszkami z grzybami lub pasztecikami z pieczarkami.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, buraki, czosnek, dla dzieci, liść laurowy, marchewka, pietruszka, por, ziele angielskie
Uwielbiam barszczyk.
Ja mojemu znowu nie zrobiłam zdjęć.
Dziękuję 🙂
Dziekuje, juz mam listę, wokół której można dobrać wina
Super! 🙂
ile czasu zakwas sie robi?
Wystarczą 2-3 dni w ciepłym miejscu. Lepiej zrobić wcześniej – u mnie jest chłodno i trwa to zwykle dłużej – i gotowy wstawić do lodówki, w której może postać długo, jeśli trzeba.