Tuż przed rozpoczęciem degustacji tematycznej „Dolina Rodanu” zastanawiałem się, które to już nasze wspólne spotkanie. Jeśli chcesz przekonać się które, kliknij TUTAJ 🙂 Nie ukrywam, jest to jedno z moich ulubionych miejsc na winiarskiej mapie Warszawy. Dobrze skomunikowane, fajna ekipa
Poniedziałkowy wieczór poświęcony był Dolinie Rodanu. Nim napełniono nasze kieliszki, mieliśmy okazję usłyszeć kilka przydatnych i ciekawych smaczków, którymi naprawdę chętnie się dzielę:
- winiarski Rodan zakładali greccy osadnicy z Marsylii – jedne z najstarszych winnic we Francji0
- w Rodanie, rzymscy legioniści zaopatrywali się w swoje winiarskie zapasy
- zakup win Cote du Rhone w markecie, powinien być zawsze dobrym i bezpiecznym wyborem
Niech to będzie taki krótki i praktyczny wstęp do tej degustacji 🙂
Degustowaliśmy 8 etykiet, z których opiszę trzy wydające mi się najciekawsze. Nie chcę byście rozumieli, że pozostała piątka nie jest warta włożenia do koszyka, bo tak nie jest
Spodobało mi się pierwsze z podanych win, czyli Domaine Nalys Chateauneuf du Pape Blanc Cuvee Eicelenci 2015. Cytrusowy nos z ciekawą surowością, trochę jabłka i melona. Sporo miodu i skórki cytryny, przyjemne masło i toffi. Usta są gładkie, pełne i długie. Wujek dobra rada: warto otworzyć ze 40 minut przed podaniem, aby uleciał alkohol (14%). Śmiało pijemy solo, a kulinarnie podajemy z rybami, drobiem, białymi mięsami. Takie polędwiczki w sosie beszamelowym…
Drugie z win to Lavau Vacqueyras 2014. 50% grenache, 40% syrah i 10% mourvedre. Czarna porzeczka, mocna przyprawa, mokka i dąb. Usta są jedwabiste, tanina dobry poziom w miękkim wydaniu. Choć ta tanina solidnie narasta z trakcie degustacji. Długie wino z końcem o nutach suchego tytoniu papierosowego. Idealne pod mięsa, pasztety. Dla mnie super do picia solo
Trzecie z win to prawdziwa petarda w kieliszku, Lavau Cote Rotie 2013. Syrah 100%, 12 miesięcy beczki. Dużo jagód i porzeczki z czekoladą mleczną. Jakby tak chcieć poszukać dalej, to przyjemna konfitura wiśniowa. Sporo wanilii. Na podniebieniu gładkie, zrównoważone, gładkie i z dobrą przyprawą. Tanina cudowna – wysoka i ułożona, a wysoka kwasowość zachęci do sięgnięcia po potrawę. Długie wino, które zestawiamy z ciężkimi mięsami. Wyłącznie z ciężkimi. Osobiście spróbowałbym z jagnięciną
Winkolekcja – dziękuję za kolejny przyjemny wieczór 🙂
Tagi: degustacja, potrawa do wina, winkolekcja
Zostaw komentarz