Chcielibyśmy z Jankiem rozwinąć temat dopasowania wina do konkretnych potraw na moim blogu. Nadarzyła się fajna okazja, ponieważ pomoc zaproponowali nam koledzy Janka ze sklepu winiarskiego Wino i Jazz. Nasze spotkanie polegało na miłej rozmowie, w której ja mówiłam o daniach z bloga 2 smaki, a oni opowiadali, a czasami spierali się, na temat pasującego wina. Dobieraliśmy wina do makaronów, bo takie dania jadamy najczęściej i jest ich na moim blogu sporo <klik>.

Wino i Jazz rozmowa

Makarony z białymi sosami

Zaliczyliśmy tu sosy:

Pasujące typy win i szczepy:

Wina białe, proste, kwasowe; nie beczkowe (bo te są mdłe, mają nuty maślano-tostowe).

  • sauvignon blanc, na przykład Estacion Sauvignon Blanc (Chile)
  • riesling wytrawny, młody i świeży, np. niemiecki trocken: Andrzej Greszta Riesling Trocken Kabinett (Niemcy – Mosel) lub Anne Boechlin Riesling (Francja – Alzacja)
  • garganega, np. Monte del Fra Ca del Magro (Włochy – Veneto)
  • trebbiano, np. Soave Vitis Nostra (Włochy – Veneto)

Uwaga: do sera mascarpone lub mozarella nie pasuje wino różowe, ponieważ takie połączenie jest gorzkie.

Makarony z warzywami

Przykładowe przepisy:

Pasujące wina:
– białe, świeże, wytrawne, np. Pinot Grigio
– lekkie różowe, np. Rose z Prowansji
– młode, czerwone, wytrawne, np. Barbera d’Alba

W szczególności:

  • do makaronu z boczkiem i szpinakiem polecamy wino Montepulciano d’Abruzzo, np. Vitis Nostra Montepulciano d’Abruzzo (Włochy – Abruzja)
  • do muszli z botwiną i serem camembert polecamy młode Pinot Noir, np. Bourgogne  Pommier 2010 (Francja – Burgundia) lub Bardolino, np. Monte del Fra Bardolino (Włochy – Veneto)
  • do makaronu z zielonym sosem lub lazanii ze szpinakiem (szpinak+ser pleśniowy) polecamy wina:
    • czerwone kwasowe, taniczne, średnio ciężkie, np. beczkowa Rioja typu Crianza: Eguia Crianza (Hiszpania – Rioja), beczkowy Cabernet Sauvignon: Penaloen Cabernet Sauvignon (Chile), beczkowy Syrah: Ventisquero reserva Syrah (Chile)
    • białe kwasowe, wyraziste, esencjonalne, np. Albarino Bouza do Rei (Hiszpania – Rias Baixas) lub dobra Vernaccia di San Gimignano (Włochy – Toskania)

Makarony z sosami pomidorowymi

Przykładowe przepisy:

Pasujące szczepy:

Wina lekkie czerwone, mało kwasowe, niezbyt garbnikowe.

  • Merlot, np. Estacion (Chile)
  • Nero d’Avola, np. Feudo Arancio (Włochy – Sycylia)
  • Valpolicella, np. Lena di Mezzo (Włochy – Veneto)
  • Tempranillo, np. Real Compania (Hiszpania – Castilla)

Makarony z mięsem

Przykładowe przepisy:

Pasujące szczepy:

Wina czerwone wyraziste.

  • Carmenere, np. Casa del Valle Carmenere (Chile)
  • Shiraz, np. Man Vintners Shiraz (RPA)
  • Cabernet, np. Morande Pionero Cabernet Sauvignon (Chile)
  • Malbec, ale nie słodki (z małą zawartością cukru resztkowego), np. La Vuelta Malbec (Argentyna)

Tagi: