Wina de Pago to wina z górnej półki. Znajdują się na samym szczycie, w systemie hiszpańskich apelacji winiarskich. I rzeczywiście, degustacja pokazała, że są wśród nich prawdziwe perełki.

Degustacja win hiszpanskich - Julio Sobrino

Hiszpański system apelacji winiarskich

  • Vino de Pago = winnica mająca własną apelację
  • Denominacion de Origen Calificada = apelacje kontrolowanego pochodzenia, o wyróżniającej się jakości
  • Denominacion de Origen = apelacje kontrolowanego pochodzenia
  • Vino de la Tierra = wino regionalne
  • Vino de Mesa = wino stołowe – nie jest oznaczone nazwą szczepu, rocznikiem, ani miejscem pochodzenia

Degustacja win hiszpanskich - Regiony winiarskie Hiszpanii

Warunki, które musi spełniać wino de Pago

Oznaczenie VP (Vino de Pago) przysługuje winnicom przetwarzającym własne winogrona, mającym wieloletnie doświadczenie w uprawie winorośli i produkującym wina najwyższej jakości.

Degustacja win hiszpanskich - kieliszki i nazwy win

Przykładowe wina de Pago, których spróbowaliśmy

Pago de los Balagueses – Syrah 2013

Aromat średnio intensywny, czuć czerwone owoce, czekoladę i delikatnie grzyby. Wyczuwalne są taniny, a całe wino jest zrównoważone, choć odrobinę brakuje kwasowości. Ze względu na wybijające się taniny, najlepiej podać je z jedzeniem.

Dehesa del Carrizal Seleccion Privada 2012

Wino o grubej powłoce, co wskazuje na większe skoncentrowanie soku z winogron. W nosie czuć aromaty jogurtowe. Łagodne wino, które najlepsze lata ma jeszcze przed sobą. W ustach mięsiste, z delikatnym czekoladowym posmakiem.

Pago Florentino 2012

Wino z naszego ulubionego szczepu Tempranillo (Cencibel). Ma więcej kwasowości i mniej taniny. Wyraźnie wyczuwalny jest aromat dębowy. W ustach czuć łagodne taniny. Smak beczkowy na długo pozostaje w ustach.
Bardzo mi smakowało! Świetne zarówno zaraz po nalaniu do kieliszków, jak i po natlenieniu, kiedy pojawiły się bardzo wyraźne dymne aromaty.

Pago de Ayles 2011

Wino produkowane z kilku szczepów: Garnacha, Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon, leżakowało 6 miesięcy w beczkach. W nosie czuć pieprz i alkohol, ale zrównoważony. Mineralne, mało taniczne. Jest to wino łagodne, bo w beczkach przebywało krótko.
Po dekantacji świetne! Pojawiły się delikatne grzybowe aromaty.

Pago de Larrainzar 2009 (Reserva Especial)

Wino wyprodukowane z czterech szczepów winogron: Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Garnacha. W beczkach leżakowało aż 17 miesięcy. W nosie owoce leśne, kakao oraz aromaty mineralne.

Senorio de Otazu 2008 (Reserva)

To wino dojrzewało 16 miesięcy w beczkach i 36 miesięcy w butelkach. Aromat średnio intensywny, wyczuwalne owoce leśne, nuty balsamiczne i mineralne. W ustach czuć świeże owoce (świeża kwasowość), delikatne taniny oraz drewno.
Bardzo mi smakowało! Po natlenieniu mocno zyskało na aromacie.
Zobacz co o tym winie napisał Janek, który uczestniczył w innej degustacji.

Finca Elez Nuestra Seleccion 2005 (Reserva)

Wino dojrzewające 18 miesięcy w beczkach. Niefiltrowane, więc ma sporo osadu. Wino ma barwę ceglaną, aromaty balsamiczne i delikatnie mineralne. W ustach czuć czarną porzeczkę, dojrzałe owoce oraz zrównoważoną kwasowość.

Degustacja win hiszpanskich - Vino de Pago

 

Wina degustowałam w ramach cyklu Degusta España w Ambasadzie Królestwa Hiszpanii. Degustację prowadził Julio Cesar Sobrino.

Tagi: