Gdyby nie zaproszenie na konferencję poświęconą tematyce architektury i wina, na pewno nie miałbym okazji spotkać się z marką Campo Viejo. A tak, kontynuuję teraz „wędrówkę” po dostępnych w Polsce winach. Semidulce, bardzo przyjemne półsłodkie wino, opisałem już we wpisie poświęconym zagadnieniom architektonicznym i winiarskim regionu Rioja
Tempranillo, to podstawowe wino od Campo Viejo, które dostępne jest w naszym kraju. Mamy wino o głębokiej, wiśniowej barwie
W nosie aromaty czerwonych owoców, spośród których dominuje wiśnia. Czuć przyjemne przydymienie
W ustach, do wspomnianych owoców, dochodzą nuty wanilii i pieprzu. Wino ma wyważony garbnik, posiada solidną kwasowość, a przy tym zachowuje swoją delikatność
Polecam podać je do mięs z grilla czy też do serów z niebieska pleśnią. Tempranillo lubi także wędliny i grzyby. Schab z sosem grzybowym czy spaghetti bolognese > trafiony-zatopiony!
Tagi: campo viejo, potrawa do wina
Zostaw komentarz