Wegańska śmietana z nerkowców lub innych orzechów jest bardzo podobna w smaku i konsystencji do śmietany mlecznej. Szczególnie orzechy nerkowca, po zmiksowaniu z wodą, dają efekt aksamitnej, miękkiej struktury. Dlatego właśnie z tych orzechów wychodzi najlepsza wegańska śmietana oraz wegański twarożek.
Śmietana z nerkowców może być – zależnie od potrzeb – kwaśna lub słodka, gęsta lub rzadka. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek i deserów, jak również bez problemu można nią zabielić zupę lub sos.
Wegańska śmietana z nerkowców
- pół szkl orzechów nerkowca
- 1/3 szkl wody
- łyżeczka soku z cytryny
- odrobina soli
- ew. ćwierć łyżeczki miodu
Orzechy zalej wodą na pół godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.
Na początku możesz odlać trochę wody (zachowaj ją), aby swobodnie regulować gęstość śmietany. Orzechy z wodą zmiksuj na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, sól i ewentualnie miód oraz tyle wody, by uzyskać potrzebną gęstość śmietany.
Śmietana kwaśna
Jeżeli potrzebujesz śmietany kwaśnej, dodaj więcej soku z cytryny i nie dodawaj miodu.
Śmietana słodka
Dodaj miód i zmniejsz ilość soku z cytryny. Możesz też całkowicie zrezygnować z soli lub użyć jej w minimalnej ilości.
Śmietana gęsta
Użyj mniej wody niż w przepisie.
Śmietana rzadka
Podczas miksowania stopniowo dolewaj wodę, by uzyskać potrzebną konsystencję.
Zobacz też:
Twarożek wegański i mleko z nerkowców
Tagi: miód, nerkowce, sok z cytryny
no ba:)