Zapraszam Was na sos, który otwiera drogę do wielu ciekawych połączeń. Sam sos jest wytrawny, raczej bez dodatku cukru, za to aromatyzowany winem i cynamonem. Pasuje zarówno do obiadu jak i na deser, jako dodatek do ciasta lub pieczywa. Każdy znajdzie połączenie dla siebie. A ja już wkrótce pokażę Wam z jakimi potrawami i wypiekami ostatnio go podawałam.
Sos śliwkowy
- pół kg śliwek
- łyżeczka masła lub oleju kokosowego
- 50 ml wina (u mnie wino śliwkowe)
- szczypta cynamonu
- ew. brązowy cukier lub miód, jeśli śliwki nie są dojrzałe i słodkie
Śliwki umyj, przekrój na ćwiartki, odrzuć pestki. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj śliwki i smaż pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż śliwki zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj cukier, jeśli trzeba.
Kiedy śliwki częściowo się rozpadną, dodaj cynamon i wino i nadal duś pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie sos powinien być gotowy. Jeśli jest zbyt rzadki, smaż dalej bez przykrycia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pamiętaj, że sos po wystudzeniu zgęstnieje.
Gorący sos można wlać do wyparzonych słoików i od razu zakręcić. Po otworzeniu przechowuj go w lodówce.
Ciepły sos można podać do mięsa na obiad. Wystudzony podawaj do wędliny, pieczywa lub ciasta.
Przepisy z sosem śliwkowym:
Torcik bezowy z sosem śliwkowym
Indyk ze śliwkami i podgrzybkami
Tagi: cynamon, śliwki, wino
[…] chałkę, a ten wypiek jest do chałki podobny. Ja zachwyciłam się połączeniem takiego ciasta z sosem śliwkowym. Przy tym przepisie wyszedł mój brak zorganizowania. Zaczęłam już mieszać składniki, kiedy […]
[…] sos śliwkowy […]
[…] Proponuję podanie takiej granoli z domowym jogurtem naturalnym i sosem śliwkowym. […]
[…] sos śliwkowy lub inne przetwory owocowe, a w sezonie świeże owoce […]
aaa skąd to wino było..?
Stara historia, przepis sprzed 3 lat, ale wciąż aktualny i atrakcyjny 🙂
no! Już się przestraszyłem, że mi warzywa pobierają vino… 😉
Nie, nie, bez pytania nie pobierają 😀
no! 😜
Ja z rozmarynem robię