Zapraszam Was na sos, który otwiera drogę do wielu ciekawych połączeń. Sam sos jest wytrawny, raczej bez dodatku cukru, za to aromatyzowany winem i cynamonem. Pasuje zarówno do obiadu jak i na deser, jako dodatek do ciasta lub pieczywa. Każdy znajdzie połączenie dla siebie. A ja już wkrótce pokażę Wam z jakimi potrawami i wypiekami ostatnio go podawałam.

Sos śliwkowy

Sos śliwkowy

  • pół kg śliwek
  • łyżeczka masła lub oleju kokosowego
  • 50 ml wina (u mnie wino śliwkowe)
  • szczypta cynamonu
  • ew. brązowy cukier lub miód, jeśli śliwki nie są dojrzałe i słodkie

Śliwki umyj, przekrój na ćwiartki, odrzuć pestki. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj śliwki i smaż pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż śliwki zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj cukier, jeśli trzeba.

Kiedy śliwki częściowo się rozpadną, dodaj cynamon i wino i nadal duś pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie sos powinien być gotowy. Jeśli jest zbyt rzadki, smaż dalej bez przykrycia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pamiętaj, że sos po wystudzeniu zgęstnieje.

Gorący sos można wlać do wyparzonych słoików i od razu zakręcić. Po otworzeniu przechowuj go w lodówce.

Ciepły sos można podać do mięsa na obiad. Wystudzony podawaj do wędliny, pieczywa lub ciasta.

Sos śliwkowy 1Sos śliwkowy 2Sos śliwkowy 3

Sos śliwkowy

Przepisy z sosem śliwkowym:

Torcik bezowy ze śliwkami 0 Torcik bezowy z sosem śliwkowym

Indyk ze śliwkami i podgrzybkami Indyk ze śliwkami i podgrzybkami

Budyń jaglany ze śliwką Budyń jaglany ze śliwkami

Ciasto bananowo-kakaowe Ciasto bananowo-kakaowe

Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z kruszonką

 

Tagi: , ,