Pesto po polsku – ta nazwa przyszła mi do głowy, kiedy było już gotowe i spróbowałam odrobinę. Najwyraźniej czuć w nim prażone orzechy, a dopiero w drugiej kolejności pokrzywę, czosnek i oscypka. Pesto z pokrzywy wyśmienicie pasuje do makaronu, sałatek, pieczonych warzyw lub jako dodatek do kanapek.

Pesto z pokrzywy

Pesto z pokrzywy

  • szkl liści młodej pokrzywy, ciasno ułożonych
  • pół szkl orzechów włoskich
  • pół szkl oliwy
  • ząbek czosnku
  • 50 g sera wędzonego, najlepiej oscypka
  • sól, pieprz

Na suchej patelni upraż orzechy – na małym ogniu, przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Do malaksera włóż wszystkie składniki pesto. Na spodzie ułóż te twardsze. Zmiksuj wszystko jak najdokładniej.

Sos przełóż do słoika z pokrywką. Pamiętaj, że w kontakcie z powietrzem pesto ciemnieje. Przechowuj w lodówce.

Pesto z pokrzywy 1Pesto z pokrzywy 2Pesto z pokrzywy 3 Pesto z pokrzywy 4Pesto z pokrzywy 5Pesto z pokrzywy 6Pesto z pokrzywy 0

Pesto z pokrzywy 00

Tagi: , , , ,