Przy wykonaniu tej surówki jest okazja, żeby się wyładować 😉 Można powalić wałkiem, im dłużej i mocniej, tym lepiej, bo dzięki temu kapusta zmięknie. W mojej wersji kapusta występuje w towarzystwie żurawiny namoczonej w soku z cytrusów i miodu. Warto tego smaku doświadczyć. Na koniec ja dodałam oliwę, ale jogurt naturalny lub majonez też się tu dobrze sprawdzą.
A może wolisz duszoną czerwoną kapustę.
Surówka z czerwonej kapusty i żurawiny
- pół główki czerwonej kapusty
- 100 g suszonej żurawiny
- pół cytryny
- pomarańcza
- oliwa (lub majonez albo jogurt naturalny)
- 2 łyżki płynnego miodu
Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, wymieszaj z miodem i zalej nim żurawinę. Odczekaj przynajmniej pół godziny, aby żurawina wchłonęła trochę soku. Z kapusty usuń zewnętrzne wyschnięte liście. Poszatkuj ją, a następnie ugniataj wałkiem do ciasta, aż puści sok i białe części kapusty staną się różowe. Wymieszaj kapustę, żurawinę z sokiem i oliwę.
Tagi: kapusta czerwona, miód, oliwa, pomarańcze, sok z cytryny, żurawina
Ja dodaję pokrojoną śliwkę kalifornijską. A teraz spróbuję z żurawiną.
Następnym razem dodam śliwkę, bo jestem ciekawa tego połączenia 🙂
Wspaniała propozycja:)
Wiosenko, mi też bardzo pasuje takie zestawienie smaków 🙂
Oj, na pewno by mi posmakowała 🙂
Majanko, na pewno 🙂
PRZE CUD OWNA :))
po prostu pyszna rzecz!
Do surówki proponuję zrobić większą ilość żurawiny w zalewie pomarańczowej bo trudno się oprzeć tak za macerowanym owocom.
Surówkę robiłam dwukrotnie i jeszcze do niej wrócę:)
Iwona, bardzo dziękuję za Twoją opinię 🙂
Ja też mam słabość do żurawiny namoczonej w soku pomarańczowym. Dobrze mówisz, że trzeba jej więcej przygotować 🙂