Małe wspomnienie początku wakacji… Wtedy ja i mój tata zrobiliśmy sobie taką przekąskę, po południu, kiedy upał się skończył.

Salsa jest pięknie zielona, sycąca, ale lekka jednocześnie.

Przepis znalazłam w blogu Kwestia smaku.


Salsa z bobu i kaparów

  • 2,5 szkl bobu
  • 4 łyżki kaparów
  • duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki ziół: natki pietruszki, bazylii, szczypiorku, mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól morska

[Listonic]

Bób ugotuj i obierz. Wyłóż go na deskę do krojenia razem z kaparami odsączonymi z zalewy, posiekanymi ziołami i czosnkiem. Wszystko skrop sokiem z cytryny lub limonki oraz oliwą, posyp czarnym pieprzem. Wymieszaj i w kilku miejscach rozdrobnij bób widelcem. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą.

Tagi: , , , , ,