Mam wielką słabość do takich soczystych dań. Pomarańcza i truskawki zapewniają słodycz, soczystość, ale i troszkę kwasowości. Tuńczyk pozwala nasycić się tą sałatką. Do smaku dodałam świeże liście bazylii i pieprz młotkowany. Chętni mogą dodać majonez, który również bardzo tu pasuje.
Polecamy wino: Do tej sałatki piłam musujące wino pomarańczowe Burnarj Brut. Przy tym połączeniu z winem polecam dodać do sałatki majonez.
Sałatka z tuńczykiem, pomarańczą i truskawkami
- puszka tuńczyka (w kawałku, nie rozdrobnionego) w zalewie lub oleju
- pomarańcza
- kilka truskawek
- łyżeczka kremu balsamicznego
- kilka listków bazylii
- pieprz młotkowany
- łyżka majonezu
Pomarańczę obierz i oczyść z błonek. Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki. Rozłóż na talerzu owoce i kawałki tuńczyka. Polej je kremem balsamicznym, posyp pieprzem. Dodaj kilka kleksów majonezu i listki bazylii.
Tagi: bazylia, krem balsamiczny, majonez, pomarańcze, truskawki, tuńczyk, wino do potrawy
Bardzo oryginalnie – chętnie spróbuję!
Jeśli wypróbujesz, to daj znać jak Twoje wrażenia 🙂
Niecodzienne połączenie,ale chętnie bym spróbowała:)
Pozdrowienia
Majanko, ja to mam słabość do niecodziennych połączeń 😉 Liczę na to, że znajdą się odważni, chętni do ich wypróbowania 🙂