Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą jest daniem smacznym, zdrowym i sycącym. Fasola i cebula są przyjemnie chrupiące, a do tego sprawiają, że czujemy się nasyceni na długo. Koperek i sok z cytryny wnoszą świeżość i orzeźwienie. Tuńczyk jest tu najbardziej wyrazistym smakiem i świetnie się komponuje z pozostałymi. Na szybką przekąskę czy kolację proponuję wersję podstawową. Na eleganckie przyjęcie polecam podanie sałatki na listkach roszponki i dołożenie na wierzch delikatnie uprażonych orzechów włoskich. Taka sałatka wygląda i smakuje cudownie.

Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Sałatka z tuńczykiem i chrupiącą czerwoną fasolą

  • puszka Czerwonej Fasoli „Gotowane na Parze” Bonduelle
  • puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach
  • pół średniej cebuli
  • pół pęczka koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • czarny pieprz świeżo mielony

Do podania w wersji odświętnej:

  • duża garść liści roszponki lub ulubionej sałaty
  • mała garść orzechów włoskich

Z puszki z tuńczykiem odlej nadmiar sosu.  Cebulę obierz i posiekaj. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Wszystkie składniki sałatki, oprócz tuńczyka, wymieszaj w dużej misce. Tuńczyka dodaj na końcu i delikatnie wymieszaj, aby nie rozdrobnić go zbyt mocno.

Jeśli masz ochotę na wersję odświętną, to umyj i osusz roszponkę lub sałatę. Rozłóż liście na talerzu lub półmisku. Pomiędzy liśćmi układaj po łyżce sałatki. Na wierzchu ułóż uprażone na suchej patelni orzechy.

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą - składniki

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą - wersja podstawowa

 

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą 0a

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Tagi: , , , , , ,