Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą jest daniem smacznym, zdrowym i sycącym. Fasola i cebula są przyjemnie chrupiące, a do tego sprawiają, że czujemy się nasyceni na długo. Koperek i sok z cytryny wnoszą świeżość i orzeźwienie. Tuńczyk jest tu najbardziej wyrazistym smakiem i świetnie się komponuje z pozostałymi. Na szybką przekąskę czy kolację proponuję wersję podstawową. Na eleganckie przyjęcie polecam podanie sałatki na listkach roszponki i dołożenie na wierzch delikatnie uprażonych orzechów włoskich. Taka sałatka wygląda i smakuje cudownie.
Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.
Sałatka z tuńczykiem i chrupiącą czerwoną fasolą
- puszka Czerwonej Fasoli „Gotowane na Parze” Bonduelle
- puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach
- pół średniej cebuli
- pół pęczka koperku
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- czarny pieprz świeżo mielony
Do podania w wersji odświętnej:
- duża garść liści roszponki lub ulubionej sałaty
- mała garść orzechów włoskich
Z puszki z tuńczykiem odlej nadmiar sosu. Cebulę obierz i posiekaj. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Wszystkie składniki sałatki, oprócz tuńczyka, wymieszaj w dużej misce. Tuńczyka dodaj na końcu i delikatnie wymieszaj, aby nie rozdrobnić go zbyt mocno.
Jeśli masz ochotę na wersję odświętną, to umyj i osusz roszponkę lub sałatę. Rozłóż liście na talerzu lub półmisku. Pomiędzy liśćmi układaj po łyżce sałatki. Na wierzchu ułóż uprażone na suchej patelni orzechy.
Tagi: Bonduelle, cebula, czerwona fasola, koperek, oliwa, sok z cytryny, tuńczyk
Moje ulubione smaki, muszę wypróbować.
Gorąco polecam. Robię ją ostatnio w kółko 🙂
Fajnie tu u Ciebie po zmianach Oleńko:) … a sałatka wyborna:) Pozdrowionka zasyłam:)
Jolu, dziękuję bardzo. Cieszę się, że Ci się podoba 🙂