Prosta wakacyjna sałatka z młodej pokrzywy, z dodatkiem pomidorów, sera feta i cudownego, gęstego oleju z pestek dyni. Olej ma posmak delikatnie prażonych orzechów, więc świetnie uzupełnia smak tej sałatki.
Dużo słyszałam o dobrym wpływie pokrzywy na zdrowie oraz o jej całkiem atrakcyjnym smaku. Nie liczyłam jednak na znalezienie młodej pokrzywy w sierpniu. Tymczasem udało się. Na wsi w górach znalazłam jej nawet całkiem sporo. Zrobiłam pyszne pesto, sałatkę, a resztę zamroziłam. Mrożone liście albo dorzucę do zupy, albo użyję wszędzie tam gdzie używam szpinaku, albo po prostu zaparzę napar, który dodaje sił witalnych, więc warto wypijać go rano.
Sałatka z pokrzywą, pomidorami i serem feta
- garść liści młodej pokrzywy
- pomidor, lub kilka mniejszych
- 50 g sera feta
- łyżka oleju z pestek dyni
- sól, pieprz do smaku
Pamiętaj aby użyć młodej pokrzywy, która jeszcze nie zakwitła. Liście oczyść z ewentualnych robaczków, wyłóż na durszlak i przelej wrzątkiem. Rozłóż na ręczniku papierowym aby szybko usunąć z nich wodę. Sparzona pokrzywa nie powinna już parzyć.
Pomidora możesz sparzyć i obrać – ja tego nie robiłam. Pokrój go na ósemki. Mniejsze pomidory wystarczy pokroić na ćwiartki. Ser feta pokrój w kostkę.
Na talerzu rozłóż część liści pokrzywy. Na nich układaj cząstki pomidora, kostki sera feta i znowu liście pokrzywy. Wszystko polej gęstym olejem z pestek dyni i dopraw do smaku solą i pieprzem. Pamiętaj przy tym, że ser jest słony.
Tagi: feta, olej z pestek dyni, pokrzywa, pomidory
Wsiadam w samolot
Inspirowałam się głównie Twoimi słowami, więc miałam nadzieję, że Ci się spodoba 😉
Nareszcie!