Jak fajnie jest bawić się smakami i temperaturą składników sałatki 🙂 Świeży kokos, mocno schłodzony, jest sam w sobie pyszny i świetny na upał. Truskawki, moje pierwsze w tym roku, są słodkie i soczyste. A ananas, posypany cukrem trzcinowym i grillowany, pięknie się skarmelizował i jeszcze ciepły trafił do sałatki.
Zachęcam Was do zapoznania się ze świeżym orzechem kokosowym, szczególnie po jego schłodzeniu. Aktualnie w Tesco jest promocja i możecie kupić kokosa za jedyne 99 groszy za sztukę. Taką atrakcyjną cenę uzyskacie zaglądając na stronę Tesco i drukując zamieszczony na niej kupon.
Jeśli nie wiesz jak wydobyć mleko kokosowe lub obrać kokosa, zajrzyj na koniec tego wpisu.
Sałatka z mrożonym kokosem, truskawkami i grillowanym ananasem
- świeży orzech kokosowy – do sałatki zużyjesz tylko kawałek
- kilka plastrów ananasa – u mnie z puszki, ale najlepiej użyć świeżego
- 20 dkg truskawek
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego Demerara
- listki mięty
Orzech kokosowy obierz (jeśli nie wiesz jak, zajrzyj na koniec tego wpisu), odkrój kawałek i pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć pokrojone płatki kokosa do pojemnika i wstaw do lodówki na pół godziny. Truskawki obierz z szypułek i ewentualnie przekrój. Ananasa obtocz w cukrze trzcinowym i grilluj, aż zacznie słodko pachnieć. Lekko przestudzone skarmelizowane plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ułóż w misce, a na wierzchu rozłóż listki mięty. Podawaj natychmiast.
Jak obrać orzecha kokosowego?
Każdy orzech kokosowy ma trzy wgłębienia (oczy). Jedno z nich jest miękkie i dość łatwo przebić je korkociągiem. Niestety, trzeba przebić jeszcze drugie, twardsze wgłębienie, aby przy wylewaniu mleka, do orzecha mogło dostać się powietrze. Jeżeli do mleka wpadnie Ci kilka paprochów ze skorupy, to przecedź mleko przez sitko.
Teraz możesz bezpiecznie rozłupać orzecha, bez obawy, że mleko się wyleje. Podpieczenie orzecha w piekarniku sprawia, że skorupa sama pęka. Ja nie podpiekałam. Mój tata rozłupał skorupę za pomocą śrubokrętu i młotka: przyłożył śrubokręt w miejscu, gdzie przewidywał pęknięcie i uderzył młotkiem, aby śrubokręt lekko wbił się w skorupę. Jeżeli kokos nie pękł całkowicie, to trzeba spróbować stuknąć w kilku innych miejscach. Można też uderzać nożem, zamiast śrubokrętu i młotka.
Tagi: ananas, cukier trzcinowy, grill, kokos, mięta, truskawki
ciekawa sałatka, dobra musi być
Zauberi, jest bardzo dobra i zaskakuje różnorodnością doznań 🙂
Oj, Olu, ale wspaniałości, aż ślinka cieknie 🙂
Grażynko, dziękuję bardzo. Dziś też chętnie bym taką zjadła, a zostało tylko wspomnienie po wczorajszej… Chyba pójdę do sklepu po truskawki 🙂
Świetna sałatka! Chętnie bym jej skosztowała:)
Aniu, dzięki. To może jeszcze zrobię taką i dam Ci znać 🙂
mnaim, alez nam dzis pysznosci fundujesz:) pozdrawiam ciepło
Jolu, dziękuję 🙂
ale super smaki!
wpraszam się na degustację! 🙂
Kawa, no to muszę zrobić jeszcze raz, bo Ania z Bajkorady też ma ochotę 🙂
jej, smakowicie wygląda! znając jednak moje talenty kulinarne to wyszłoby coś zupełnie innego… tak właśnie od kilku miesięcy biorę się za gotowanie i nie mogę zabrać:)
Charlotte, no to koniecznie się zabierz. Gotowanie to fajna przygoda, nawet kiedy wychodzi coś innego niż się planowało 😉
oja przepyszne
Klaudia, miło mi to słyszeć 🙂
fajne smaki i fajna salatka:)
Aga, bardzo się cieszę, że Ci się spodobała 🙂
Sałatka jest przepiękna i zapewne przepyszna.
Uwielbiam kokosy, choć mleczko wolę z puszki.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Alda, sałatka jest rzeczywiście pyszna 🙂 Jeśli chodzi o mleczko, to chyba się z Tobą zgodzę, choć podobno zależy to od konkretnego egzemplarza orzecha.
brak mi słów, sałatka wygląda przepięknie, zastanawiam się jak ten kokos smakuje bo nigdy nie jadłam, nie wiem czy bym potrafiła się do niego dobrać ale może kiedyś będę miała okazję 🙂
Aga, świeży kokos smakuje podobnie jak wiórki kokosowe, tyle że dużo lepiej 😉 Wiórki są suche, a miąższ świeżego kokosa może nie soczysty, ale przyjemnie miękki i lekko soczysty. O dobranie się do orzecha należy poprosić mężczyznę, którego akurat masz pod ręką 😉
Wygląda bardzo zachęcająco chyba się na taką skuszę 🙂
Kaaasiuniaa, skuś się 🙂
o jak mi sie kokosa zachciało !
fajna sałatka
Doroko, mi też się chce kokosa za każdym razem kiedy tu zaglądam 😀 Zamroziłam sobie trochę plasterków na kolejną sałatkę 🙂
Zaintrygowała mnie ;-))
Ewa, super! To może wypróbujesz? Gorąco polecam 🙂
ale cudo!nie tylko wygląda bardzo efektownie ale ma wszytsko co lubię wiec odrazu przypadła mi do gustu!
Nathalia, bardzo się cieszę 🙂
[…] płatków świeżego kokosa, zamrożonych ( sprawdź tutaj jak je wydobyć z orzecha kokosowego i […]
[…] Jeśli nie wiesz jak rozłupać kokosa, zajrzyj tutaj. […]