To danie pasuje mi na każdy posiłek: śniadanie, obiad lub kolację. Jest bardzo proste do wykonania. Wystarczy ułożyć na talerzu ulubione warzywa, dodać jajko i wędlinę lub mięso. Najważniejsze żeby kolory składników zachęcały do zjedzenia takiego zdrowego posiłku.
Sałata z jajkiem i polędwiczką
- ogórek gruntowy
- kawałek papryki
- marchewka
- jajko
- 100 g polędwiczki wędzonej na zimno
- sól, pieprz, przyprawa do sałatek
- łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
Jajko ugotuj na twardo. Ogórka i marchewkę obierz. Na talerzu ułóż plasterki marchwi. Następnie rozłóż ogórka pokrojonego w słupki i paprykę pokrojoną w paski. Na wierzchu ułóż plastry polędwiczki i ćwiartki jajka. Wszystko posyp przyprawami i skrop oliwą.
Tagi: jajka, marchewka, ogórek, oliwa, papryka, polędwica
Wspaniały zestaw.
Polędwiczki lubię cienko, cieniuteczko.
Wybredny, słusznie! Ja też lubię takie cieniutkie plasterki. Mają swój urok, można je malowniczo porozkładać. Następnym razem tak właśnie zrobię.