Nadal kombinuję z jajkami i całkiem niezła sałatka mi się wymyśliła. Pożywna, bo zawiera jajka, lekka z powodu brokułów, chrupiąca, bo z grzankami. A na wierzchu sos czosnkowy. Zrobiłam jej całkiem sporo i myślałam, że poczęstuję koleżankę, ale ta sałatka nie miała drugiej połowy 😉 Znaczy się: miałam zjeść połowę, ale gdy skończyłam, nic więcej nie zostało. Dla koleżanki zrobiłam na szybko kanapki 🙂

Sałatka z jajek i brokułu

Sałatka z jajek i brokułu

  • 2 jajka
  • pół brokułu
  • kilka kromek bułki wrocławskiej
  • pół szklanki jogurtu
  • ząbek czosnku (albo nawet mniej)
  • sól, pieprz

Jajka ugotuj na twardo. Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. Jeśli używasz mrożonych gotuj trochę dłużej. Kiedy będą al dente (ugotowane, ale jeszcze lekko twardawe) odcedź. W tym czasie pokrój kromki w kostkę i podpiecz kilka minut w piekarniku. W kubku wymieszaj jogurt, posiekany czosnek, sól i pieprz. Na talerzu ułóż brokuły i ćwiartki jajek. Dookoła rozłóż grzanki. Polej sosem.



Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Tagi: , , , ,