Figa indyjska (opuncja figowa) to owoc inny od znanej nam figi, używany głównie do przetworów. Ma w sobie dość twarde małe pesteczki, które nie każdy lubi. Konsystencją i smakiem bardziej przypomina granat. Jednak ponieważ zwie się figą, to potraktowałam ją tutaj jak figę. Pierwsze wrażenie smakowe jest trochę dziwne, inne od tego, co znałam, ale po chwili uznałam tą sałatkę za bardzo smaczną i z przyjemnością zjadłam całą porcję.
Sałatka z figą indyjską
- 2 figi indyjskie, u mnie czerwone i żółte
- 50 g szynki długodojrzewającej
- 50 g twarogu koziego (rolady)
- łyżka kremu balsamicznego (zredukowany ocet balsamiczny)
- oliwa
Figi indyjskie mogą mieć na skórce małe kolce, więc należy je obierać w rękawiczkach. Ja mam na nie swój sposób. Kroję figę na ćwiartki i każdą układam skórką do dołu. Łyżką wyjmuję miąższ, a skórki wyrzucam. Figi kroję w grubą kostkę.
Szynkę pokrój w kilkucentymetrowe paski, ser kozi pokrój w grubą kostkę.
Składniki sałatki rozłóż na talerzu i skrop oliwą i sosem balsamicznym.
Tagi: figi, krem balsamiczny, oliwa, szynka długodojrzewająca, twaróg kozi
nie spotkałam się z nią w wersji świeżej …. ale smak w sokach uwielbiam:)
Ja trafiłam na nią przypadkiem w Biedronce. Tak mnie zaintrygował jej wygląd, że musiałam spróbować 🙂
mniam ale bym zjadła 🙂