Oto kolejna potrawa, która dowodzi, że proste połączenia są najlepsze. Awokado jest zdrowe i sycące. Świetnie smakuje z pomidorami, a ser feta urozmaica ten smak.
Przepis poznałam na działce u znajomych, co dowodzi, że jest prosty do wykonania w dowolnych warunkach.
Sałatka z awokado, pomidora i sera feta
- awokado
- 2 pomidory
- 100 g sera feta
Sos:
- 1/4 szkl oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- łyżka octu jabłkowego lub winnego
- pół ząbka czosnku
- sól, pieprz
Sos. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Sałatka. Pomidory zalej wrzątkiem i sparz przez minutę. Następnie obierz i pokrój w kostkę.
Ser feta pokrój w kostkę.
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Miąższ wydrąż łyżką i pokrój w kostkę.
Wszystkie składniki ułóż na półmisku i zalej sosem.
Tagi: awokado, czosnek, dla zdrowia, feta, ocet winny, oliwa, pomidory
Jestem uzależnona od avocado, mogę jeść je we wszelkich kombinacjach, ale podane z prostymi składnikami tak jak u Ciebie smakuje najlepiej 🙂
Aga, ja się z awokado dość powoli oswajam, ale w ostatnich tygodniach doszłam do wniosku, że go wcześniej nie doceniałam i kupuję co chwilę kolejne 🙂