Nie przypadkiem przepis na tą sałatkę pojawia się zaraz po przepisie na rosół 🙂 Kiedy mam ugotowane warzywa w rosole, to nie przepuszczam okazji szybkiego zrobienia sałatki jarzynowej 🙂 W podstawowej wersji jest prosta i dość szybka do wykonania. Ja daję sporo jabłek i ogórków kiszonych, bo lubię sałatki soczyste i orzeźwiające. Oczywiście proporcje te można zmieniać, zgodnie z własnymi upodobaniami.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jabłka
  • sól morska i czarny pieprz świeżo zmielony
  • majonez

Inne możliwe dodatki, których ja do podstawowej wersji nie używam:

  • 2 ziemniaki
  • seler
  • kukurydza w puszce
  • groszek konserwowy
  • śmietana
  • jogurt naturalny

Jeżeli marchewka i pietruszka nie pochodzą z rosołu, to obierz je i ugotuj je do miękkości. Podobnie zrób z selerem i ziemniakami, jeśli je dodajesz. Ugotuj jajka na twardo i obierz. Z jabłek wytnij gniazda nasienne. Ja jabłka obieram, ale nie jest to konieczne. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Jabłka po pokrojeniu wymieszaj z ogórkami kiszonymi lub skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Wymieszaj warzywa i owoce. Na końcu dodaj pokrojone w kostkę jajka, sól, pieprz oraz majonez (śmietanę/jogurt) i wymieszaj delikatnie.

Sałatka jarzynowa

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,