Taka sałatkę zapamiętałam z dzieciństwa. Pamiętacie „żabę” albo „krokodyla” z ogórka? 🙂
A może wolicie najprostszą wersję sałatki, do której można zużyć warzywa z rosołu?
Sałatka jarzynowa mojej Mamy
- 3 ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 2 jabłka
- 3 średnie ogórki kiszone
- 2 jajka
- 2 kopiaste łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 kopiaste łyżki groszku konserwowego
- sól, pieprz
Sos:
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
Do podania:
- gałązki koperku lub natki pietruszki
- mały ogórek kiszony
- mały plaster marchewki
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj i obierz. Ugotuj w osolonej wodzie oddzielnie ziemniaki, oddzielnie marchewkę z pietruszką. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmij je z wody i pozostaw do ostygnięcia. Wywar z marchewki i pietruszki możesz użyć do gotowania zupy. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Jajka obierz.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, ogórki, jabłka i jajka pokrój w kostkę o boku około 6 mm. Dodaj odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sos. Składniki na sos wymieszaj dokładnie. Połącz z sałatką tuż przed podaniem.
Przybranie. Ogórka przekrój skośnie na pół. Natnij buzię i otwory na oczy. W nacięcia włóż mały kawałek marchewki i ziarenka pieprzu.
Rada. Jeśli chcesz przechować sałatkę w lodówce, to nie łącz jej z sosem. Pokrojone jabłka nie ściemnieją, jeśli od razu wymieszasz je z wcześniej pokrojonym ogórkiem kiszonym, który zakwasi jabłko jak cytryna.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, groszek, jabłka, jajka, kukurydza, majonez, marchewka, musztarda, ogórek kiszony, pietruszka, śmietana, Wielkanoc, ziemniaki
Super jest ta sałatka. Podoba mi się ten smok 🙂
Pozdrowienia:)
Majanko, odkrywasz tu drugie dno – dla mnie to jest żaba 😉