Lekkie danie na obiad lub kolację. Delikatna pierś kurczaka, chrupiące szparagi, sycący wspaniały żółty ser i kruche liście sałaty dębowej. A wszystko skropione kremem balsamicznym. Jeśli potrzebujesz bardziej się najeść, to podaj do tej sałaty grzanki z pieczonego chleba lub bułki.
Polecamy wino: Do takiej sałatki piliśmy musujące wino z pomarańczy Burnarj Semiseco, które dobrze współgra z lekkością szparagów i sałaty, a jednocześnie ładnie kontrastuje z serem.
Sałata z kurczakiem i zielonymi szparagami
- pojedyncza pierś kurczaka
- pół pęczka zielonych szparagów
- 100 g żółtego sera o wyrazistym smaku
- pół główki sałaty, np. dębowej
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka kremu balsamicznego
- sól, pieprz
Pierś umyj i ułóż na patelni z łyżką oliwy i 2 łyżkami wody. Posól. Smaż pod przykryciem na niewielkim ogniu. Kiedy mięso zacznie się lekko rumienić, dolej łyżkę wody, obróć mięso, przykryj i smaż dalej. Łączny czas smażenia to około 20 minut,
Ze szparagów usuń zdrewniałą część łodygi (mniej więcej 1/3 długości), czosnek obierz i posiekaj. Szparagi smaż kilka minut na niewielkim ogniu na 2 łyżkach oliwy, z dodatkiem czosnku i soli.
Umyte i wysuszone liście sałaty rozłóż na półmisku. Na nich rozłóż pokrojoną w plastry pierś kurczaka, szparagi i kostki żółtego sera. Skrop sałatę kremem balsamicznym, posyp pieprzem.
rob mi tak, rob